Meniu
0
Norai

Važiuojate dviračiu žiemą? Apsirengti reikia ne šiltai, o protingai

Važiuojate dviračiu žiemą? Apsirengti reikia ne šiltai, o protingai
2023-01-25 Viktorija Kaupienė

Važiavimas dviračiu žiemą gali būti ypatingai smagus dalykas. Kol temperatūra yra apie 0 °C ir nenukrenta žemiau -5 °C, drąsiai galite sėsti ant dviračio, nors entuziastai važinėja ir esant žemesnei temperatūrai. Viena problema, su kuria susiduriama važiuojant dviračiu žiemą – kaip tinkamai apsirengti? Pagrindinis dalykas yra tas, kad, važiuojant dviračiu, organizmo termodinamika visai kitokia, nei išėjus pasivaikščioti, prakaituojantį organizmą veikia šaltis, vėjas, vienos kūno dalys tampa labiau pažeidžiamos nei kitos, todėl svarbu apsirengti ne šiltai, o protingai.

Taigi, ką reikia žinoti važiuojant dviračiu žiemą, kokia turi būti dviratininko apranga?

 

Vienodai pavojinga tiek sušalti, tiek sukaisti

Kai pradedate važiuoti dviračiu, lauke temperatūra arti ar žemiau nulio, jums yra šalta. Neapsivilkite per šiltai – pradėję važiuoti, per pirmąsias 10 minučių kaip reikiant sušilsite. Nuo fizinės veiklos, kūnas išskiria šilumą bei prakaitą – jūs sušylate, drabužiai sudrėksta – ir tai yra pavojinga. Kai sustojate, kūnas atvėsta, prakaitas, susikaupęs audiniuose, taip pat atvėsta – įsivaizduokite, lauke -5 °C, drabužiai drėgni – ir jūs rizikuojate peršalti. Kaip to išvengti?

  • Pasirinkite daugiasluoksnę aprangą – lengvą striukę, megztuką, lengvus marškinėlius. Kuo daugiau sluoksnių, tuo daugiau oro tarp jų. Tai reiškia, kad esate geriau apsaugotas nuo šalčio, o prakaitas, besikaupiantis drabužiuose, geriau išgarinamas.
  • Daugiasluoksnė apranga, sudaryta iš plonų, lengvų drabužių, yra patogi dar ir tuo – netikėtai atšilus, vieną sluoksnį galite nusirengti ir įsidėti į kuprinę arba tiesiog į kišenę – drabužis tikrai neužims daug vietos.
  • Aprangą turi sudaryti trys pagrindiniai sluoksniai – bazinis, puikiai sugeriantis ir išgarinantis prakaitą arba taip vadinami termo rūbai, vidurinis, sulaikantis šilumą, ir viršutinis, apsaugantis nuo lietaus bei vėjo.

 

Šąlančiomis kojomis toli nenuvažiuosi

Kad važiavimas dviračiu būtų smagus ir efektyvus, kojos turi būti sausos ir šiltos. Kai reikia intensyviai minti pedalus, stingstantys nuo šalčio kojų pirštų galiukai – tikrai prastas variantas. Dviratininko batai taip pat turi būti tinkamai parinkti.

  • Pasirūpinkite, kad kojos nešaltų ir nesušlaptų, kaip papildomą apsaugą nuo šalčio bei drėgmės, galite užsidėti antbačius.
  • Važiuojant itin šaltu oru, rekomenduojama avėti žieminius batus – specifinė šių batų konstrukcija apsaugo tiek nuo drėgmės, tiek nuo šalčio, batai pasižymi geromis termoreguliacinėmis savybėmis, o kojos nekaista ir taip smarkiai neprakaituoja.
  • Visais atvejais, rekomenduojama dėvėti merino vilnos kojines – jos ypatingai gerai sulaiko šilumą.
  • Jei lauke tikrai šalta, kaip papildomą apsaugą galite naudoti šiltukus – papildomus pašiltinimus, kurie dedami į batus arba į pirštines.

 

Rankos – apsaugotos nuo šalčio, bet nesuvaržytos

Važiuojant dviračiu, rankas veikia šaltis, drėgmė ir vėjas. Rankos turi būti laikomos šiltai, o dviratininko pirštinės turi būti patogios, kad galėtumėte lengvai valdyti dviratį, pvz. perjungti pavaras. Paprastos, storos, šiltos kumštinės pirštinės tam nepritaikytos. Pasirūpinkite tinkamomis pirštinėmis.

  • Pačios šilčiausios yra taip vadinamos „krabinės“ pirštinės - čia, du pirštai, svarbūs dviračio valdymui, atskirti, o likusieji yra kartu ir šildo vienas kitą.
  • Patyrę dviratininkai naudoja vieną gudrybę – itin šaltais orais po įprastinėmis pirštinėmis apsimauna dar vienas, plonas, bet šiltas pirštines, tokias kaip Therminal Liner iš Specialized arba Spring Fall Liner iš Assos – jos yra skirtos pavasario bei rudens sezonui, tačiau žiemą puikiai praverčia kaip papildoma apsauga.
  • Visos žieminės pirštinės yra šiltos ir neperpučiamos, tačiau tik kai kurios iš jų yra neperšlampamos – prieš pirkdami, įvertinkite savo poreikius ir išsirinkite sau tinkamas.

 

Neišeikite iš namų be kepurės

Galbūt atsimenate iš vaikystės tėvų pamokymą – neišeik iš namu be kepurės. Žiemą, susiruošę važiuoti dviračiu, visada prisiminkite šį patarimą. Važiuodami jūs sukaistate, prakaituojate, jus veikia ne tik šaltis, bet ir vėjas, todėl apsaugokite galvą, ausis, veido odą. Dviratininkams skirtų galvos apdangalų yra daug ir pačių įvairiausių. Kaip pasirinkti tinkamą?

  • Šalmo apdangalas pravers, jei važiuojate lietingu oru – dviratininko šalmai sukurti taip, kad būtų pralaidūs orui, o galva nekaistų, todėl per šalmą lengvai prasiskverbia vanduo, o apdangalas sukurtas tam, kad padėtų apsisaugoti nuo lietaus.
  • Kepurės, dėvimos po šalmu yra sukurtos specialiai važiavimui dviračiu, jos yra itin plonos, nepaisant to, itin šiltos, kadangi važiuodami susiduriate su oro pasipriešinimu ir vėju, priekyje jos yra neperpučiamos.
  • Balaklavos skirtos važiavimui ypatingai atšiauriu oru, jos yra itin šiltos, o jūsų galva, kaklas ir veidas yra patikimai apsaugoti nuo šalčio, vėjo ir drėgmės.
  • Daugiafunkcinės skarelės padeda apsaugoti kaklą ir veido sritį nuo šalčio, vėjo ir drėgmės.

 

Dviratininko akiniai – daugiau nei apsauga nuo saulės

Važiuodami dviračiu žiemą, pasirūpinkite akimis. Tinkamai parinkti dviratininko akiniai apsaugo akis nuo saulės šviesos, kuri gali būti labai įkyri tuo metu, kai atsispindi nuo ledo arba sniego, taip pat nuo lietaus, vėjo, ir netgi gali pagerinti matomumą prieblandos sąlygomis. Kokius akinius rinktis, jei važinėjate žiemos metu?

Patys populiariausi dviratininkų tarpe žiemos metu yra fotochrominiai akiniai. Jie ypatingi tuo, kad savaime prisitaiko prie apšvietimo lygio – kuo šviesiau lauke, tuo stipresnis filtras, ir priešingai, temstant ar netikėtai apsiniaukus, akinių stiklai praleidžia daugiau šviesos. Tai itin paranku, kai oras nepastovus, dangus debesuotas su pragiedruliais, važiuojate auštant arba temstant ir kt.

Nordic Light akiniai yra ypatingi tuo, kad gerina matomumą važiuojant per rūką, lietų ar prieblandos metu. Specialios technologijos dėka, yra išfiltruojami tam tikri tarpiniai atspalviai tarp raudonos ir geltonos, mėlynos ir žalios, o vaizdas tampa ryškesnis.

Jeigu jau turite mėgstamus akinius nuo saulės, su kuriais važinėjate vasarą, atėjus žiemai, galite tiesiog pasikeisti akinių stikliukus į tuos, kurie labiau pritaikyti šaltajam metų laikui 

„Kaip jie nesušąla?“

Kartais praeiviai, apsivilkę sunkius paltus arba dideles, šiltas striukes mato važiuojančius dviratininkus, lengvai apsirengusius, su sportiniais akiniais, ir stebisi – kaip jie nesušąla?

Važiuojant dviračiu, jūsų organizmo termodinamika visai kitokia, nei, pvz. išėjus pasivaikščioti. Kai važiuojate dviračiu, jūsų organizmas pats išskiria šilumą, tačiau jis išskiria ir prakaitą. Apsirenkite taip, kad prakaitas būtų išgarinamas, o šiluma sulaikoma, apsaugokite šalčiui jautriausias vietas ir galėsite mėgautis važiavimu.

Skirkite 37s ir paklausykite mūsų eksperto Gedimino Kaupo patarimų, kaip rengtis žiemą. 

Susiję produktai

Greitas pristatymas TOP
GripGrab Thermal Winter Balaclava galvos apdangalas
Greitas pristatymas TOP
GripGrab Merino Winter kojinės | Black
Greitas pristatymas TOP
GripGrab Ride Winter Road antbačiai
Greitas pristatymas
GripGrab DryFoot 2 Waterproof Everyday antbačiai | Black
Greitas pristatymas -20%
Assos Winter LS vyriški termo marškinėliai | blackSeries
Greitas pristatymas -21%
Assos Ultraz Winter LS moteriški apatiniai marškinėliai | Calypso Blue
Greitas pristatymas
GripGrab Nordic 2 Windproof Lobster pirštinės | Black
Greitas pristatymas
Haago pėdų šiltukai - vidpadžiai | M (39-43)

Susiję straipsniai

Kelionė dviračiu prasto matomumo sąlygomis gali būti nuostabi patirtis

Kelionė dviračiu prasto matomumo sąlygomis gali būti nuostabi patirtis

Daugumai žmonių, prastas matomumas asocijuojasi su važiavimu ekstremaliomis sąlygomis, tamsiomis naktimis, mažai apšviestais keliais, tačiau tai – netiesa. Prastas matomumas yra ne vien tamsa, tai gali būti sutemos, lietus, rūkas, apsiniaukusi diena be lietaus, jei važinėjate žiemos metu – sniegas. ..

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“

Pasakymas, „Nežinau, ką man apsirengti“ yra tapęs neatsiejama anekdotų dalimi, tačiau pasakymas iš esmės nėra juokingas. Žinoti, kaip apsirengti kiekvienu gyvenimo atveju – svarbus dalykas. Kokia veikla beužsiimtumėt, tinkama apranga suteikia tiek fizinį, tiek socialinį komfortą, o važiavimas dvirač..