Meniu
0
Norai

Dviračio grandinės – išsamus gidas ir patarimai

Dviračio grandinės – išsamus gidas ir patarimai
2024-01-31 Vytautas Kaupas

Tvarkinga grandinė užtikrina sklandų važiavimą dviračiu be jokių trikdžių ir siurprizų. Tam, kad malonios kelionės neapkartintų krentanti ar girgždanti grandinė, ją būtina tinkamai prižiūrėti: reguliariai valyti, sutepti, o atėjus laikui – patrumpinti ar pakeisti.

Šiame išsamiame dviračių grandinių gide sužinosite, kaip ją prižiūrėti, kad važiuotumėte be trikdžių bei triukšmo, džiaugtumėtės lengvu mynimu ir apsaugotumėte kitas dalis nuo ankstyvo susidėvėjimo.


Dviračio grandinės priežiūra

Nors dviračio grandinės priežiūra nereikalauja specifinių žinių, reguliari techninė šios dalies priežiūra yra būtina. Susipažinkite su svarbiausiais faktoriais, užtikrinančiais grandinės ilgaamžiškumą:

  • Valymas. Nešvarumai dviračio grandinėje gali būti įtraukti į galinius pavarų perjungėjus, taip sumažinant važiavimo efektyvumą ir spartinant nusidėvėjimą.
  • Sutepimas. Tinkamai sutepta grandinė sumažins trintį pavarų sistemose. Plonas tepalo sluoksnis apsaugos vasarą, o vandeniui atspari alyva bus tinkama važiavimui sudėtingesnėmis oro sąlygomis. Nuvalytos ir suteptos grandinės dėka minsite tyliai – kaip per sviestą.
  • Apsauga. Norint papildomai apsaugoti grandinę nuo išorės veiksnių: vandens, sniego, druskos ar teršalų, skatinančių nusidėvėjimą, padės išorinis grandinės dangtis.
  • Įtempimas. Laikui bėgant, grandinė išsitampo ir dėl to gali padažnėti atvejų, kai ji krenta nuo dviračio. Įsitikinę, jog nareliai nėra pernelyg susidėvėję ar pažeisti, grandinę galite įtempti patys arba kreiptis į profesionalus, kurie tam turi visus reikiamus įrankius.
  • Keitimas. Laiku atliktas grandinės keitimas nuo pažeidimų apsaugo dviračio grupės dalis – galinius perjungėjus, kasetes ir dantračius –, kurių keitimas pareikalautų didelių papildomų išlaidų.

Dviračio grandinės valymas

Dviračio grandinę lengvai išvalysite patys, naudodami valiklį, šluostę arba valymo šepetį grandinei. Sekite šiuos tris paprastus žingsnius:

  • Grandinę nuriebalinkite valiklyje suvilgyta šluoste. Ja apvyniokite grandinę ir pasukite pedalus, kad šie judėtų. Tokiu būdu pašalinsite nešvarumus. Jei grandinė ypač purvina, galite vietoje šio žingsnio ją nuimti ir pamerkti šiltame vandenyje su praskiestu valikliu.
  • Valykite tol, kol grandinė taps visiškai švari. Prireikus, procesą pakartokite su nauja, dviračio grandinės valiklyje išmirkyta, šluoste.
  • Sutepkite grandinę tepalu. Atidžiai užtepkite dviračio grandinių tepalo, kad užtikrintumėte sklandų veikimą ir sumažintumėte susidėvėjimo tikimybę po valymo.

Kaip dažnai valyti dviračio grandinę?

Be abejonės, grandinę išvalyti primins tokie ženklai kaip rūdys ar girgždesys. Tačiau norintiems tausoti dviračio dalis patariame nepamiršti prevencijos. Jei dviračiu važiuojate sausomis oro sąlygomis ir grandinėje nepastebite purvo, savo dviračiu pasirūpinsite išvalydami grandinę kartą per savaitę ar rečiau. Tačiau ypač jei naudojate tirštą grandinės tepalą ir minate per purvą ar esant šlapiai dangai, pavyzdžiui, važiuodami kalnų dviračiu, grandinę pravartu valyti dažniau. Ypač atidžiai išvalykite grandinę, jei į ją galėjo papulti smėlio.


Valiklis

Kiekvienas dviračio savininkas atras sau patogiausią būdą valyti dviračio grandinę. Grandinės valiklį taip pat verta rinktis pagal tai, koks metodas jums patogiausias.
 
Svarbiausia – rinkitės specialiai tam pritaikytą valiklį, kuris efektyviai pašalina riebalus ir nešvarumus. Kone populiariausias pasirinkimas – valiklis su šepetėliu arba grandinės valymo prietaisas, kuriuo grandinę išvalysite lengvai ir greitai. Taip pat galite įsigyti ir specialiai grandinės valymui sukurtas servetėles, kurios šveičiamąja dalimi pašalins ir didelį kiekį purvo, o poliruojamąja – pasirūpins dalių blizgesiu.


Dviračio grandinės tepalas

Išvalę dviračio grandinę, ją sutepkite kokybišku tepalu, kuris mažina trintį tarp grandinės ir pavaros komponentų, pagerina pavarų perjungimą, apsaugo nuo korozijos bei lėtina nusidėvėjimo procesus.
 
Tepalą pirkite atsižvelgdami į oro sąlygas, važiavimo dažnumą ir reljefo tipą. Drėgnoms sąlygoms tiks tirštesnė, vandeniui atspari alyva, sausam orui rinkitės skystesnį tepalą. O nuolat besikeičiančiam klimatui įsigykite universalų vašką, tinkantį visoms oro sąlygoms.


Išorinė apsauga

Ant grandinės montuojama apsauga yra papildoma priemonė, padedanti išvengti tiesioginio purvo, vandens, druskų ir kitų ant kelio sutinkamų šiukšlių. Labiausiai dviračio išorinė apsauga pasitarnauja dviračiu minant mieste, nes ji ne tik prailgina grandinės tarnavimo laiką, sumažina dažno valymo bei priežiūros poreikį, bet ir apsaugo jūsų drabužius nuo galimo išsitepimo prisilietus prie grandinės.
Rinkitės apsaugą, tinkančią jūsų dviračio modeliui. Apsauga turėtų būti pagaminta iš patvarios medžiagos (plastiko, neopreno, gumos) ir būti kuo paprasčiau sumontuojama, kad galėtumėte reguliariai patikrinti savo dviračio grandinę ir ja pasirūpinti.


Montavimas

Dviračio grandinė yra modifikuojama dalis, kurią prireikus galite pakeisti ar sutrumpinti. Turėdami tinkamus įrankius, visus šiuos montavimo darbus galite atlikti patys arba dviratį patikėti srities profesionalams, kurie patars, kaip geriau prižiūrėti grandinę.


Kada reikia keisti dviračio grandinę?

Dviračio grandinę reikia keisti tada, kai atsiranda susidėvėjimo požymių, sunkumų minant ar grandinės matuokliui parodžius 0,5–0,75 % nusidėvėjimą. Ją taip pat galite pakeisti ridai perkopus 3000 kilometrų ribą, atsižvelgiant į techninę priežiūrą, oro sąlygas, sutepimą, ir kt.


Kaip teisingai pakeisti dviračio grandinę?

Nors dviračio grandinės montavimas reikalauja pastangų ir kruopštumo, tai padaryti galite patys:

  • Nuimkite senąją grandinę. Galite pasinaudoti nuėmimo įrankiu arba grandinės raktu.
  • Nukreipkite grandinę per priekinę žvaigždutę ir per galinę kasetę. Jei jūsų dviratis turi pavarų perjungiklį, perkiškite grandinę.
  • Sujunkite grandinės galus jungtimi.
  • Sureguliuokite įtempimą. Perjunkite į didžiausią žvaigždutę priekyje ir didžiausią dantratį gale – ši kombinacija turėtų veikti be įtampos.
  • Grandinę sutepkite. Naudokite jūsų grandinei bei oro sąlygoms tinkamą tepalą bei pašalinkite produkto perteklių.
  • Atlikite bandomąjį važiavimą. Įsitikinkite, jog grandinė sklandžiai persijungia per pavaras ir nekelia įtempimo ar išlygiavimo problemų.

Prireikus pagalbos, mūsų profesionalai dviračių servise yra pasiruošę padėti ir pakeisti dviračio grandinę greitai ir profesionaliai.


Kaip įtempti dviračio grandinę?

Norėdami įtempti dviračio grandinę, atlaisvinkite galinio perjungėjo varžtelius. Tuomet sureguliuokite padėtį, kad grandinė būtų tinkamai įtempta (su šiek tiek laisvumo). Įsitikinkite, kad sistema yra tinkamai išlyginta ir galiausiai – suveržkite varžtelius.


Kaip sutrumpinti dviračio grandinę?

Norėdami sutrumpinti dviračio grandinę, ties norima grandimi išstumkite kaištį. Tuomet, du laisvus galus sujunkite naudodami pagrindinę grandinę arba jungtį.


Kodėl krenta dviračio grandinė?

Dviračio grandinė gali kristi dėl įvairių priežasčių, tačiau dažniausiai pasikartojančios yra šios:

  • Dviračio komponentų susidėvėjimas. Netvarkinga grandinė, nusidėvėjusi kasetė arba dantračiai gali prastai susikabinti tarpusavyje, o grandinė – slysti.
  • Neteisingas įtempimas. Grandinė gali kristi dėl pernelyg laisvo arba didelio įtempimo.
  • Prasta priežiūra. Netinkama grandinės priežiūra gali nulemti rūdžių ar nešvarumų susidarymą, tuomet grandinė ima dažniau kristi bei strigti.
  • Per ilga grandinė. Kai grandinė per ilga, pavarų perjungiklis negali susidoroti su papildomu grandinės ilgiu, tad ši lengvai nuslysta.

Tinkamai prižiūrima dviračio grandinė užtikrina dviračio dalių ilgaamžiškumą, o jūs maloniu važiavimu mėgaujatės ilgiau. Tad itin svarbu grandinę reguliariai valyti, sutepti dviračių grandinės tepalu, o pastebėjus gedimą – juo pasirūpinti, kad uždelsto gedimo pasekmės nepareikalautų papildomų investicijų.

Pabaigai, rekomenduojame rinktis iš nepriekaištingos reputacijos gamintojų – KMC, Shimano ar SRAM – žinomų dėl savo kokybiškų ir ilgaamžių dviračių grupių ir grandinių.
 

Susiję produktai

Greitas pristatymas TOP
Shimano Deore XT CN-HG95 grandinė | 10 pavarų
TOP
Shimano CN-HG701 grandinė | 11 pavarų
Greitas pristatymas TOP
SRAM PC XX1 grandinė | 11 pavarų
Greitas pristatymas TOP
SRAM XX1 Eagle grandinė | 12 pavarų | Black
Greitas pristatymas TOP
Squirt ilgalaikis grandinės vaškas | 120 ml
Greitas pristatymas
Muc-Off X-3 Dirty Chain Machine - grandinės valymo prietaisas

Susiję straipsniai

Dviračio dalys - viskas, kas svarbiausia

Dviračio dalys - viskas, kas svarbiausia

Dviratis susideda iš maždaug 300 skirtingų dalių. Sužinokite apie svarbiausias dviračio dalis šiame straipsnyje. Skaitykite daugiau!..