Meniu
0
Norai

Dviračio dalys - viskas, kas svarbiausia

Dviračio dalys - viskas, kas svarbiausia
2024-01-30 Vytautas Kaupas

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog dviratis yra gana paprastas mechanizmas, nustebsite sužinoję, jog net paprasčiausias dviratis turi apie 300 dalių. Dar kompleksiškesni dviračiai gali turėti ir apie 1000 dalių. Viskas, ką turite žinoti apie dviračių dalis rasite šiame išsamiame straipsnyje.

Dviračio dalių apžvalga

Pagrindinės dviračių dalys yra šios - dviračio rėmas, ratai, amortizatoriai (šakės), bėgių permetimo sistemos, stabdžiai ir pedalai. Detalesnės žinios apie kiekvieną iš šių esminių dalių padės užtikrinti sklandesnę dviračio priežiūrą ir profilaktiką.

Panagrinėkime kiekvieną iš jų plačiau.


Dviračio rėmai

bicycle_frame

Dviračio rėmas – svarbiausia dalis, užtikrinanti važiavimo patogumą. Norėdami išsirinkti tinkamą dviračio rėmą, atsižvelkite į šiuos tris faktorius:

  • Dviračio paskirtis: apgalvokite kur daugiausia keliausite su dviračiu. Ar planuojate važinėtis kalnais, plentu ar žvyru? O gal planuojate dalyvauti triatlone? Būtent nuo jūsų važiavimo tikslo ir kelių tipo priklauso kokį dviračio rėmą verta rinktis – kalnų (MTB), plento, gravel ar triatlono.
  • Ūgis ir svoris: šie rodmenys padės išsirinkti tinkamiausią dviračio rėmo dydį bei geometriją. Taip pat, labai svarbu žinoti ne tik savo ūgį, bet ir vidinį kojos ilgį – atstumą nuo kirkšnies iki kulno. Velonova el. parduotuvėje kiekvienas dviračio rėmas turi savo dydžių lentelę, tad išsirinkus patinkantį rėmą, rekomenduojame vadovautis jomis.
  • Rėmo tipas: aspektas, tiesiogiai darantis įtaką dviračio svoriui, tvirtumui, amortizacijos savybėms ir ilgaamžiškumui. Populiariausios dviračio rėmų medžiagos – aliuminis, anglies pluoštas (karbonas), plienas ir titanas. Šios medžiagos gana ženkliai skiriasi savo kaina, tad rėmo medžiagą rekomenduojame rinktis pagal turimą biudžetą.

Dviračio ratai, kameros ir padangos

bicycle_wheels

Dviračio ratai ne tik užtikrina sklandų važiavimą, bet ir turi didelę įtaką dviračio našumui bei vairavimui. Ratų dydžiai svyruoja nuo mažesnių (naudojamų vaikiškuose dviračiuose) iki standartinių 26, 27.5 ar 29 colių, kurie yra populiarūs kalnų ir plento dviračiuose. Didesni ratai užtikrina didesnį greitį ir lengvesnį kliūčių įveikiamumą, o mažesni – didesnį manevringumą.

Padangos ir kameros yra būtinos norint užtikrinti gerą sukibimą su paviršiumi, amortizaciją bei atsparumą smūgiams ir kitoms kliūtims. Rinkdamiesi padangas - atsižvelkite į važiavimo sąlygas ir paviršiaus, kuriuo dažniausiai važinėsite, tipą. Iš įvairių gamintojų savo kokybe išsiskiria Continental ir Maxxis padangos, kurios yra tinkamos daugeliui dangų.


Dviračio grandinės

bicycle_chain

Dviračio grandinė yra neatsiejama didelio mechanizmo dalis, perduodanti jėgą nuo pedalų iki ratų. Ji veikia kartu su kitais dviem svarbiais elementais – kasete ir pavarų perjungėju – todėl tinkama grandinės priežiūra ir sureguliavimas yra itin svarbus kriterijus efektyviam važiavimui. Grandinės pasirinkimas priklauso nuo dviračio tipo ir pavarų skaičiaus. Rekomenduojame reguliariai tikrinti grandinės būklę ir sudilimą, nes laiku nepakeista grandinė gali sukelti didesnius ir brangesnius gedimus. Taip pat svarbus ir reguliarus grandinės valymas bei sutepimas, nes tai užtikrina jos ilgaamžiškumą.


Dviračio kasetės

bicycle_cassettes

Dviračio kasetė yra pavarų žvaigdžių rinkinys, kuris dviratininkui leidžia keisti pavaras ir prisitaikyti prie įvairių važiavimo sąlygų. Kasetės skiriasi pagal pavarų skaičių, dydį ir tvirtumą, todėl jas reikia rinktis pagal dviračio tipą ir važiavimo poreikius. Aukštos kokybės kasetė užtikrins sklandų, tylų ir malonų pavarų perjungimą bei ilgaamžiškumą.


Dviračio stabdžiai

bicycle_brakes

Stabdžiai yra kertinis dviratininko saugumo ir dviračio valdymo elementas. Rinkoje egzistuoja kelių tipų stabdžiai, o populiariausi – diskiniai hidrauliniai, diskiniai mechaniniai ir vamzdeliniai (V-Brake).

Diskiniai stabdžiai užtikrina efektyvų stabdymą įvairiomis oro sąlygomis ir yra populiarūs kalnų dviračiuose, o vamzdeliniai stabdžiai dažniau sutinkami miesto ar plento dviračiuose dėl jų paprastumo ir nedidelio svorio.

Kaip ir su dauguma dviračio dalių – rinkdamiesi atsižvelkite į dviračio tipą ir paviršių, kuriuo dažniausiai važiuojate.


Dviračio amortizatoriai

bicycle_shock

Dviračių amortizatoriai yra būtini kalnų (MTB) dviračiams ir kitiems dviračių tipams, jeigu važinėjate nelygiais paviršiais. Pagrindinė amortizatorių paskirtis – mažinti smūgius ir vibracijas, pagerinti kontrolę ir užtikrinti patogumą.

Amortizatoriai skirstomi į priekinius ir galinius – priklausomai nuo poreikių galite rinktis tarp Hardtail dviračio (dviratis, turintis tik priekinius amortizatorius) ir Full-Suspension dviračio (dviratis, turintis ir priekinius, ir galinius amortizatorius). Aukštos kokybės amortizatoriai turi reguliavimo galimybę ir gali būti pritaikomi prie įvairių važiavimo sąlygų ir stilių.


Dviračio pedalai

bicycle_pedals

Dviračio pedalai yra skirstomi į paprastus, tinkamus pradedantiesiems ir važinėjantiems laisvalaikiu, ir užsegamuosius (clipless), kurie prisitvirtina prie bato ir užtikrina geresnę kojos ir pedalo sąveiką.

Užsegamieji pedalai dažniausiai yra naudojami profesionalių ar pažengusių dviratininkų – šio pedalų tipo nerekomenduojame pradedantiesiems, kadangi neturint tinkamų įgūdžių, su jais važiuoti yra gana pavojinga. Norėdami naudoti užsegamuosius pedalus, jums reikės ir specialių dviratininko batų.


Dviračio dalių pagrindiniai gamintojai

Dviračių dalys gali būti įsigytos iš įvairių gamintojų, kurie turi skirtingas specializacijas ir technologijų skirtumų. Tarp labiausiai žinomų gamintojų yra šie:

Shimano dviračių dalys: japoniškas prekės ženklas ir vienas populiariausių bei labiausiai žinomų dviračių komponentų gamintojų pasaulyje. Gamintojo specializacija – pavarų perjungėjai, stabdžiai, pedalai ir kitos dviračių transmisijos dalys. Shimano dalys labiausiai žinomos dėl jų patikimumo, ilgaamžiškumo ir taikomų inovacijų.

Specialized: amerikietiškas prekės ženklas ir vienas pirmaujančių dviračių bei jų komponentų gamintojų pasaulyje. Gamintojas garsėja savo aukštos kokybės kalnų, plento ir miesto dviračiais, taip pat dviračių dalimis ir aksesuarais. Stiprioji Specialized pusė yra inovacijos ir technologinė lyderystė, ypač dviračių rėmų ir amortizacijos srityse. Prioritetą Specialized produktams dėl itin aukšto našumo, komforto ir stilingų dizainų teikia tiek profesionalūs sportininkai, tiek mėgėjai.

BMC Switzerland: šveicariškas prekės ženklas, žinomas dėl aukštos kokybės kalnų, plento ir triatlono dviračių. Jų dviračiai yra itin vertinami dėl aukštos kokybės, išskirtinių dizainų ir inovatyvių sprendimų. BMC ypač išsiskiria savo anglies pluošto rėmų kokybe, kurie yra lengvi, tvirti ir puikiai sugeriantys vibracijas. Jie taip pat yra pradininkai integruotų dviračių sistemų kūrime – pavyzdžiui, gamintojas siūlo dviračius su integruotomis laidų sistemomis – šie sprendimai dviračiams suteikia estetišką išvaizdą ir išskirtines aerodinamines savybes.

Kiekvienas iš šių gamintojų turi savo unikalius privalumus ir specializacijas, todėl dviratininkai gali rasti tinkamiausią pasirinkimą pagal savo poreikius, važiavimo stilių ir biudžetą. Shimano yra idealus pasirinkimas tiems, kurie ieško patikimų ir inovatyvių transmisijos sistemų, Specialized – aukštos kokybės dviračių ir komponentų, o BMC Switzerland – aukštos klasės dviračių ir dviračių dalių su išskirtiniu dizainu ir technologijomis.


Dviračio dalys internetu

Dviračių dalys internetu – patogiausias ir greičiausias būdas įsigyti dviračių komponentus. VELONOVA el. parduotuvėje rasite išsamius prekių aprašymus, technines specifikacijas, svarbią gamintojo informaciją ir vartotojų atsiliepimus.

Elektroninėje dviračių parduotuvėje taip pat galite pasinaudoti patogiomis filtravimo funkcijomis, kurios leis greitai rasti reikiamas dviračių dalis pagal kategoriją, gamintoją, kainą ar kitus svarbius kriterijus. Pasirūpinkite savo dviračiu lengvai!

Susiję produktai

Greitas pristatymas TOP
Shimano PD-EH500 pedalai
Greitas pristatymas
Muc-Off X-3 Dirty Chain Machine - grandinės valymo prietaisas
OPEN WI.DE. Gravel rėmas | Brown

Susiję straipsniai

Dviračio grandinės – išsamus gidas ir patarimai

Dviračio grandinės – išsamus gidas ir patarimai

Dviračio grandinės – svarbus kiekvieno dviračio elementas, kurio priežiūra ir techniniai parametrai leidžia mėgautis važiavimu. Skaitykite daugiau!..

Su specialiomis padangomis, važiavimu dviračiu galėsite mėgautis ir žiemą

Su specialiomis padangomis, važiavimu dviračiu galėsite mėgautis ir žiemą

Kai temperatūra krinta žemiau nulio, dalis dviratininkų renkasi viešąjį transportą arba automobilį, tačiau dalis lieka ištikimi savo įpročiams. Važiavimas žiemos keliais gali atrodyti bauginantis, tačiau taip nėra. Žinodami pagrindinius saugaus važiavimo principus tamsiu paros metu ir su tinkamai pa..