Meniu
0
Norai

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“
2022-09-16 Viktorija Kaupienė

Pasakymas, „Nežinau, ką man apsirengti“ yra tapęs neatsiejama anekdotų dalimi, tačiau pasakymas iš esmės nėra juokingas. Žinoti, kaip apsirengti kiekvienu gyvenimo atveju – svarbus dalykas. Kokia veikla beužsiimtumėt, tinkama apranga suteikia tiek fizinį, tiek socialinį komfortą, o važiavimas dviračiu nėra išimtis.

Ką reikia žinoti apie aprangos subtilybes, prieš sėdant ant dviračio? Kodėl verta įsigyti specializuotą dviratininkams skirtą aprangą? Kas gali nutikti važiuojant su netinkamais rūbais? Galiausiai, jei važiuojate dviračiu apsirengę kasdieniniais rūbais, ką pasirinkti, kad jie būtų maksimaliai patogūs?

Kokie yra pagrindiniai reikalavimai, keliami dviratininko drabužiams?

Nevaržantys judesių, bet – prigludę

Rūbai turi būti prigludę, bet nevaržantys judesių, be sunkių, stambių siūlių. Pernelyg ankšti ir siauri drabužiai varžo judesius ir apsunkina raumenų darbą, be to, niekas nenori, kad, minant dviratį, per pečius plyštų marškiniai. Storos ir stambios siūlės pritrina odą ir sukelia paraudimus.

Drabužiai neturi būti ankšti, tačiau neturi laisvai plevėsuoti – raskite aukso vidurį. Plačios kelnių klešnės gali įsipainioti į dviračio grandinę. Medžiagos perteklius ties šlaunimis susimeta į klostes ir pritrina odą. Atlapai, apykaklės ar šalikai neturi plėvesuoti ore, o ką jau kalbėti apie „pūstas“ striukes, kurios išsipučia ir sudaro „burės“ efektą. Prigludę drabužiai sukuria optimalią aerodinamiką – jausite mažesnį vėjo pasipriešinimą, todėl važiuosite greičiau ir lengviau.

Kad būtumėte matomi kelyje

Kokius rūbus rinktis – spalvingus ar tamsius? Su spalvingais rūbais, dviratininkas lengviau pastebimas kelyje, tačiau tamsūs ne taip greitai išsipurvina. Dviratininkams skirtuose drabužiuose, saugumo sumetimais, būna įsiūtos šviesą atspindinčios juostelės, tačiau jos nepakeičia šviesą atspindinčios liemenės.

Kelių eismo taisyklės numato, kad dviratininkas, tiek tamsiuoju, tiek šviesiuoju paros metu, privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba važiuoti įsijungęs priekyje baltos, o gale – raudonos spalvos žibintą.

Apsaugantys nuo trinties ir amortizacijos

Važiuojant dviračiu, kūną tenka apsaugoti nuo trinties ir smūgių važiuojant per nelygumus. Dviratininkams skirti šortai gaminami su specialiu paminkštinimu, kuris sugeria smūgius ir apsaugo nuo trinties. Atsiminkite – dviratininko šortai dėvimi ant nuogo kūno. Įprastinės kelnaitės, važiuojant dviračiu, dažnai sukelia pritrynimus ir paraudimus. Jei taip nutinka, rekomenduojama naudoti specialius tepalus Chamois jie minkština odą, saugo nuo pritrynimo ir dezinfekuoja.

Kelionėms į darbą, kai važiuojate apsirengęs kasdieniniais rūbais, galite įsigyti kelnaites su paminkštinimu. Kitu atveju, dėvėkite paprastus, geriausia besiūlius apatinius – jokių sudėtingų modelių ir jokių nėrinių.

Nuo trinties kenčia dar viena kūno vieta – plaštakos. Specialios dviratininko pirštinės padeda išvengti trinties, užtikrina geresnį rankų ir vairo sukibimą, o griuvimo atveju apsaugos nuo nusibrozdinimo. Jei neturite specializuotų pirštinių, dėvėkite paprastas, neslidžias pirštines grubiu paviršiumi.

Padedantys išvengti tiek perkaitimo, tiek peršalimo

Važiuojant dviračiu, neužtenka apsirengi šiltai arba lengvai – reikia apsirengti protingai. Važiuodami neišvengiamai kažkiek suprakaituosite. Sustojus ar papūtus šaltesniam vėjui, audiniuose susikaupęs prakaitas atšąla, o jūs jaučiatės, lyg būtumėt apsivilkę šaltu vandeniu permirkusius marškinėlius. Kad taip nenutiktų, rinkinės audinius, kurie gerai sugeria ir išgarina prakaitą.

Geriausiai tam tinka naujos kartos sintetika, poliesterio ar polipropileno gaminiai, arba vilna. Mažiausiai tinkami yra medvilniniai audiniai. Šiltuoju sezonu rekomenduojama dėvėti atviro pynimo poliesterio apatinius vasarinius marškinėlius, o šaltuoju sezonu – dviratininko termo marškinėlius, kurie gerai reguliuoja kūno šilumą, sugeria ir išgarina drėgmę.

Fasonas – pritaikytas sėdėjimui ant dviračio

Ne vienas esate matę komišką situaciją – žmogus trumpais marškinėliais ir kelnėmis pažemintu juosmeniu ateina į kavinę ir atsisėda prie baro. Vaizdas ne pats maloniausias, todėl, prieš sėsdami ant dviračio, pagalvokite apie tai.

Važiuojant dviračiu, būsite pasilenkęs. Vietoj trumpos, išsipučiančios striukės, rinkitės ilgą, prigludusį megztuką. Kelnes pažemintu juosmeniu pasilikite kitom progoms.

Kišenės įprastose vietose – pavojingos

Eidami pasivaikščioti, esame įpratę įsimesti raktus ar kitus daiktus į džinsų ar striukės kišenę. Važiuojant dviračiu, daiktai gali iškristi arba durti, todėl dviratininkams skirti marškinėliai yra su specialiomis kišenėmis ties juosmeniu nugaros pusėje. Čia esantys daiktai yra saugūs ir nekelia dviratininkui diskomforto.

Jei važiuojate su kasdieniniais rūbais, įsitikinkite, kad kišenėse esantys daiktai neiškris ir netrukdys važiuoti. Idealiu atveju, susidėkite juos į kuprinę arba į krepšelį, tvirtinamą prie dviračio.

Nepamirškite apsaugoti veido

Viena pažeidžiamiausių vietų važiuojant dviračiu yra veidas – jį veikia vėjas, dulkės, karštis arba šaltis, lietus, UV spinduliai. Nepamirškite specialių dviratininkų akinių – jie sukurti taip, kad pilnai uždengia akių zoną, apsaugo ne tik akis, bet ir aplink jas esančią veido odą. Jei neturite specialiai dviratininkams skirtų akinių – rinkitės akinius su maksimaliai dideliais stiklais.

Šaltuoju sezonu, veido odą nuo vėjo, šalčio arba lietaus puikiai apsaugo daugiafunkcinės skarelės. Jei nespėjote įsigyti, pridenkite veidą paprastu šaliku arba skarele.

Batai turi būti kietapadžiai, neslystantys ir – jokių laisvai plėvesuojančių raištelių

Jei aktyviai sportuojate ir siekiate gerų rezultatų, rinkitės prisegamus batus – jie palaiko teisingą kojos poziciją, neleidžia nuslysti kojai, į kalną važiuojant galima ne tik stumti, bet ir traukti pedalus. Jums gali patikti klipsiniai pedalai, kurie parduodami su specialiomis bato pado plokštėmis – jos tvirtinasi prie bato pado, tada, batas tiesiog idealiai „sulimpa“ su pedalu, o jūs važiuojate greičiau, lengviau ir efektyviau.

Kelionėms į darbą ar paprastiems pasivažinėjimams rinkitės dviratininko laisvalaikio batus. Jie atrodo kaip sportiniai arba paprasti laisvalaikio batai, tačiau turi ypatingą, kietą, neslystantį padą.

Jei važiuojate su paprastais kasdieniniais batais, atsiminkite tris dalykus – jie turi jokiu būdu neslysti, jokiomis aplinkybėmis neatsirišti ir turėti tvirtą, kietą, nesilankstantį padą. Tokiu atveju, kad jaustumėtės saugiau, o koja neslidinėtų nuo pedalo, galite rinktis pedalus su kaiščiais, pvz: Azonic Blaze pedalai.

Dalis dviratininkams skirtų batų užsegami lipduku. Vieni populiariausių dviratininko batų yra su BOA ratukais, pvz: gamintojo SpecializedRecon 2.0 MTB dviratininko bateliai – jie labai patogūs, o važiuojat galima juos tiek suveržti, tiek atlaisvinti. Jei batai suvarstomi – raištelius būtina tvirtai užrišti, o jų galus paslėpti ties bato „liežuviu“ – kad važiuojant batai neatsirištų, o raišteliai neįsipainiotų į grandinę.

Rinkitės specializuotą aprangą arba atsiminkite pagrindinius principus

Specializuota dviratininko apranga apsaugos nuo suprakaitavimo, peršalimo, pritrynimų, įsipainiojusių kelnių klešnių, „duriančių“ kišenėje laikomų raktų, tarsi burės išsipūtusių ir vėjo pasipriešinimą trukdančių įveikti striukių.

Jei dviračiu važinėjate į darbą su dalykine ar laisvalaikio apranga – išmanydami pagrindinius principus, žinosite, kokio sukirpimo ir kokio audinio aprangą pasirinkti, ir kaip išvengti pagrindinių važiavimą dviračiu apsunkinančių aprangos klaidų.

Susiję produktai

Greitas pristatymas -30% TOP
GripGrab Ride Lightweight pirštinės | Black
Greitas pristatymas -20% TOP
Specialized Recon 2.0 MTB batai | Black
Greitas pristatymas
Assos Women Chamois kremas | 200 ml
Greitas pristatymas
Assos Mille GT C2 Evo vyriški marškinėliai | Black Series

Susiję straipsniai

Važiuojate dviračiu žiemą? Apsirengti reikia ne šiltai, o protingai

Važiuojate dviračiu žiemą? Apsirengti reikia ne šiltai, o protingai

Važiavimas dviračiu žiemą gali būti ypatingai smagus dalykas. Kol temperatūra yra apie 0 °C ir nenukrenta žemiau -5 °C, drąsiai galite sėsti ant dviračio, nors entuziastai važinėja ir esant žemesnei temperatūrai. Viena problema, su kuria susiduriama važiuojant dviračiu žiemą – kaip tinkamai apsireng..

Kelionė dviračiu prasto matomumo sąlygomis gali būti nuostabi patirtis

Kelionė dviračiu prasto matomumo sąlygomis gali būti nuostabi patirtis

Daugumai žmonių, prastas matomumas asocijuojasi su važiavimu ekstremaliomis sąlygomis, tamsiomis naktimis, mažai apšviestais keliais, tačiau tai – netiesa. Prastas matomumas yra ne vien tamsa, tai gali būti sutemos, lietus, rūkas, apsiniaukusi diena be lietaus, jei važinėjate žiemos metu – sniegas. ..

MIPS ir KinetiCore – kaip veikia ir kuo skiriasi dviratininkų šalmuose esančios apsaugos sistemos?

MIPS ir KinetiCore – kaip veikia ir kuo skiriasi dviratininkų šalmuose esančios apsaugos sistemos?

Dviratininkų šalmai atsirado apie 1975 metus JAV, būtent tada, kai paplito ir išpopuliarėjo dviračiai. Iš pradžių dviratininko šalmas buvo paprasčiausia kieto plastiko kriauklė su polistireno putomis viduje, kuri, griūvant, krentant ir trenkiantis galva, sušvelnindavo smūgio jėgą. Šiandien dviratini..