Meniu
0
Norai

Dviratininko šortai - išsamus pasirinkimo gidas

Dviratininko šortai - išsamus pasirinkimo gidas
2024-06-04 Viktorija Kaupienė

Dviratininko šortai – ar reikalingi ir kaip išsirinkti?

Ar esate girdėję, kad vietoje dviratininkų šortų anksčiau buvo naudojamas... jautienos steikas? Pasak dviračių sporto legendų, steikas tarnavo kaip paminkštinimas, kad ilgų pasivažinėjimų metu jautrios kūno vietos mažiau kentėtų nuo kelio nelygumų ir trinties į sėdynę. Šie laikai seniai pamiršti, ir dabar dviratininko šortai arba kelnės yra vienas svarbiausių patogaus pasivažinėjimo elementų. Tad aptarkime, ar jums reikalingi dviratininko šortai (angl. bib shorts), susipažinkime su pagrindiniais jų privalumais ir savybėmis, kurios leis išsirinkti geriausiai jums tinkančius šortus.


Patogumas įveikiant ilgus atstumus

Jei važinėjate dviračiu reguliariai, turbūt esate patyrę daugeliui pažįstamą diskomfortą pirmą kartą sėdus ant dviračio po žiemos: prireikia laiko priprasti prie sėdėsenos, o ir balnelis gali atrodyti kietesnis nei atsimenate. Tokių pojūčių išvengti padeda dviratininko šortai su specialiu paminkštinimu, skirtu amortizuoti ir apsaugoti jautrias kūno vietas.

Įveikiant ilgus atstumus, nuolatinė trintis ir prakaitas gali sukelti dirginimą, todėl ilgesniuose važiavimuose gali atsirasti žaizdų, kai oda nusitrina. Šortuose esančios pagalvėlės nesulaiko prakaito ir vandens, todėl sumažina trintį. Kad drėgmė greičiau išgaruotų, įdėklai yra gaminami iš specialios medžiagos su integruotu kelių tankių antimikrobiniu pluoštu, saugančiu odą nuo infekcijų.

Dviratininkų šortai įprastai siuvami iš lengvos ir gerai priglundančios likros medžiagos tam, kad paminkštinimas liktų savo vietoje, kol judate. Be abejonės, likra pasirinkta ir dėl savo aerodinaminių savybių. Tačiau tiems, kurie nesijaučia patogiai dėvėdami aptemptą aprangą, gamintojai siūlo alternatyvas – dviratininko apatinius su paminkštinimu, kuriuos galite mūvėti po kasdiene apranga ar laisvesnio kirpimo drabužiais. Būtent laisvo kirpimo šortus, pagamintus iš drėgmei pralaidžios medžiagos, dažnai renkasi kalnų dviratininkai.


Kaip tinkamai dėvėti dviratininko šortus?

Tenka pripažinti, kad daugeliui vis dar nejauku kalbėti apie tai, kas dėvima po dviratininko šortais. Tiesa ta, kad ši aprangos detalė sukurta taip, jog būtų dėvima ant nuogo kūno. Taip yra dėl to, kad papildomas medvilninių ar kitos medžiagos apatinių sluoksnis sukuria papildomą trintį ir sulaiko drėgmę. Dėl higienos jaudintis neverta – šortus vis tiek skalbsite po kiekvieno pasivažinėjimo, o antibakterinis pluoštas užtikrins, kad mikroorganizmai audiniuose nesidaugintų. Tad, jei ruošiatės ilgesnei kelionei dviračiu, rekomenduojame apsiprasti prie dviratininkų šortų dėvėjimo ant nuogo kūno.

Jeigu tinkamai dėvėdami šortus vis tiek jaučiate trintį, galite imtis papildomų priemonių. Pavyzdžiui, šortų paminkštinimą padenkite chamois kremu – priemone, pagamintos iš taukmedžio sviesto ar kitų ingredientų, neleidžiančių daugintis bakterijoms. Toks kremas veikia kaip lubrikantas, mažinantis nutrynimų tikimybę.

Galiausiai, nepamirškite šortų skalbti kuo greičiau po pasivažinėjimo, nes ilgainiui prakaitas gali keisti šortų paminkštinimo struktūrą, prisidėti prie jos kietėjimo. Kaip ir kitą sportinę aprangą, šortus skalbkite skalbyklėje (sporto ar rankų skalbimo režimu) ar rankomis su švelniu skalbikliu. Rekomenduojame sportinę aprangą skalbti specialiuose skalbimo maišeliuose – taip tausosite audinį.


Dviratininkų šortai moterims ir vyrams

Vyrams ir moterims skirti dviratininkų šortai išoriškai labai panašūs, tačiau moteriškiems šortams būdingi skirtingų formų paminkštinimai. Gaminant aprangą moterims atsižvelgiama į dubens kaulų struktūrą, siekiant kuo labiau apsaugoti jautrias kūno vietas didžiausio spaudimo vietose.

Priklausomai nuo gamintojo, modelio, dydžio ir jūsų kūno struktūros, šortai priglunda skirtingose kūno vietose, o nuo to priklauso ir jūsų komfortas. Gali būti, kad patogiausią variantą atrasite ne iškart, todėl keičiant šortus rekomenduojame įsigyti įvairaus kirpimo modelius su paminkštinimais skirtingose vietose. Gavę naujus šortus, prieš leisdamiesi į ilgą kelionę, juos išbandykite trumpesnio atstumo maršrutu. Tik taip galėsite būti tikri, jog pasirinkote geriausiai kūno anatomiją ir jūsų poreikius atitinkantį modelį.

Tiek moteriškus, tiek vyriškus šortus galite rasit su petnešomis arba be. Šortai su petnešomis yra skirti aktyvioms treniruotėms ir ilgoms kelionėms, nes petnešos užtikrina, kad šortai nesmuktų. Patogiems pasivažinėjimams taip pat sukurti šortai su kišenėlėmis, prisiūtomis šonuose arba nugaroje.


Mažųjų komfortas – dviratininkų šortai vaikams

Šortai užtikrins patogesnius pasivažinėjimus ir vaikams. Kaip ir rinkdamiesi sporto drabužius sau, įsitikinkite, kad vaikams skirta apranga yra pagaminta iš drėgmei pralaidžios medžiagos, o šortai turi paminkštinimus, kurie sumažins trintį. Vaikų oda jautresnė, todėl tinkama apranga gali nulemti, kaip noriai kitąkart vaikas leisis į kelionę dviračiu. Mažiausiems dviratininkams yra pritaikyti Specialized Youth RBX Comp vaikiški šortai, bet gali tikti ir suaugusiųjų modelių XS ar XXS dydžiai.


Rinkitės ne tik stilių, bet ir gamintoją

Dviračių sporto entuziastai vieningai sako, kad patogiai kelionei tinka ne bet kokie šortai. Dažnas turi ir savo mėgstamiausią gamintoją ar konkretų modelį, kurio nekeičia. Svarstydami, kokią dviratininko aprangą įsigyti, įvertinkite profesionalų atsiliepimus internete, o ieškodami tinkamų šortų, rinkitės patikimų gamintojų produktus.

VELONOVOJE rasite pasaulinių prekės ženklų – Assos of Switzerland, Bioracer ir GripGrab – gaminius. Jų kainos svyruoja nuo keliasdešimt iki kelių šimtų eurų, todėl išsirinksite geriausiai jums tinkantį modelį nepaisant biudžeto.

Šortų ieškokite mūsų el. parduotuvėje ar fizinėje parduotuvėje adresu J. Baltrušaičio g. 1, Vilnius.

Susiję produktai

Greitas pristatymas
Assos Mille GTO C2 vyriški šortai | Black Series
Greitas pristatymas TOP
Assos Mille GT c2 vyriški šortai | blackSeries
Greitas pristatymas
Assos UMA GT c2 moteriški šortai | blackSeries
Greitas pristatymas
Assos TRAIL TACTICA Cargo T3 vyriški šortai | Black Series
Greitas pristatymas
GripGrab Ride vyriški šortai | Black
Greitas pristatymas
GripGrab Ride vyriški šortai be petnešų | Black
Greitas pristatymas
GripGrab Adventure Cargo vyriški šortai | Black
Greitas pristatymas
GripGrab Ride moteriški šortai | Black

Susiję straipsniai

Kelionė dviračiu prasto matomumo sąlygomis gali būti nuostabi patirtis

Kelionė dviračiu prasto matomumo sąlygomis gali būti nuostabi patirtis

Daugumai žmonių, prastas matomumas asocijuojasi su važiavimu ekstremaliomis sąlygomis, tamsiomis naktimis, mažai apšviestais keliais, tačiau tai – netiesa. Prastas matomumas yra ne vien tamsa, tai gali būti sutemos, lietus, rūkas, apsiniaukusi diena be lietaus, jei važinėjate žiemos metu – sniegas. ..

Dviratininko šalmų gidas - tipai, gamintojai, MIPS technologija

Dviratininko šalmų gidas - tipai, gamintojai, MIPS technologija

Sužinokite apie dviračių šalmų raidą ir pažangios MIPS technologijos reikšmę geresnei apsaugai. Šiame straipsnyje aptariami įvairių tipų šalmai, įskaitant MTB, miesto, plento, vaikiškus ir paspirtukų šalmus, ir pabrėžiama, kaip svarbu rinktis kokybiškus patikimų prekės ženklų, tokių kaip "Specialize..

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“

Pasakymas, „Nežinau, ką man apsirengti“ yra tapęs neatsiejama anekdotų dalimi, tačiau pasakymas iš esmės nėra juokingas. Žinoti, kaip apsirengti kiekvienu gyvenimo atveju – svarbus dalykas. Kokia veikla beužsiimtumėt, tinkama apranga suteikia tiek fizinį, tiek socialinį komfortą, o važiavimas dvirač..