Meniu
0
Norai

MIPS ir KinetiCore – kaip veikia ir kuo skiriasi dviratininkų šalmuose esančios apsaugos sistemos?

MIPS ir KinetiCore – kaip veikia ir kuo skiriasi dviratininkų šalmuose esančios apsaugos sistemos?
2022-12-21 Viktorija Kaupienė

Dviratininkų šalmai atsirado apie 1975 metus JAV, būtent tada, kai paplito ir išpopuliarėjo dviračiai. Iš pradžių dviratininko šalmas buvo paprasčiausia kieto plastiko kriauklė su polistireno putomis viduje, kuri, griūvant, krentant ir trenkiantis galva, sušvelnindavo smūgio jėgą. Šiandien dviratininkų šalmai yra daug sudėtingesni, o geriausiuose šalmuose naudojamos ypatingos apsaugos nuo smūgių sistemos – MIPS ir KinetiCore. Kuo jos ypatingos? Kaip jos veikia? Kokią apsaugą jos suteikia? Ir, galiausiai, kuo skiriasi viena nuo kitos?

Linijinis ir rotacinis smūgis – kuo jie skiriasi?

Paprasti šalmai apsaugo tik nuo tiesioginio, linijinio smūgio. Jei važiuodami dviračiu griūvate, beveik visais atvejais patiriamas dvejopas smūgis – tiek linijinis, tiek rotacinis. Linijinis, tiesioginis smūgis yra tas, kai trenkiamasi galva į paviršių arba kažkoks sunkus daiktas krenta ant galvos.

Kas yra rotacinis smūgis? Rotacinis smūgis yra tas, kuris priverčia galvą pasisukti – kai patiriamas fizinis smūgis iš šono arba trenkiamasi į kietą paviršių, judant dideliu greičiu. Būtent šis, sukimosi smūgis, yra pavojingiausias žmogaus smegenims. Pagalvokite apie boksą – patys pavojingiausi smūgiai yra tie, kai smūgiuojama iš šono arba iš apačios – smūgiai, kurie priverčia galvą pasisukti.

Stipri rotacinė jėga priverčia smegenis judėti kaukolėje. Kaukolės judėjimą sustabdo fizinis barjeras (žmogus griūva ir atsitrenkia į grindis) arba tiesiog anatominė kūno struktūra (galva pasisuka tiek, kiek leidžia kaklo raumenys), tačiau smegenys sugeria smūgio jėgą ir toliau juda kaukolės viduje – taip sukeliamas įvairaus sunkumo smegenų sutrenkimas.

Ilgą laiką buvo matuojamas tik linijinio smūgio poveikis žmogaus smegenims, o šalmai apsaugodavo tik nuo tiesioginio sutrenkimo.

Kas yra MIPS – smegenų struktūrą imituojanti sistema?

Rotacinio smūgio poveikis buvo pradėtas tyrinėti Švedijos Karolinska Institute, kai 1996 m. neurochirurgas Hans von Holst ir jo studentas Peter Halldin ėmėsi ieškoti priemonių, kaip apsaugoti žmogaus smegenis nuo tokių sutrenkimų.

Hans von Holst atkreipė dėmesį į žmogaus smegenų struktūrą. Čia, tarp smegenų ir kaukolės esantis cerebrospinalinis skystis apsaugo smegenis nuo sutrenkimų – pvz. gavus šoninį smūgį, dalį smūgio jėgos sugeria būtent šis skystis, taip apsaugodamas smegenis nuo sutrenkimo. Tada, Peter Halldin paklausė – kodėl mums nesukūrus sistemos, imituojančios natūralų galvos smegenų savisaugos mechanizmą?

Taip atsirado MIPS – Multidirectional Impact Protection System, arba daugiakrypčio smūgio apsaugos sistema. Jos pagrindą sudaro įdėklas vidinėje šalmo dalyje, kuris pritvirtintas elastomerų pagalba ir gali judėti nedidele, 10-15 mm amplitude. Ką tai reiškia? Jūsų šalmas yra dvisluoksnis, ir šie sluoksniai gali judėti bei suktis neprikausomai vienas nuo kito. Jei važiuodami krintate nuo dviračio ir atsitrenkiate į paviršių, per kritines 2 milisekundes šalmas sugeria dalį rotacinio smūgio – pirmiausia 10-15 mm pasisuka išorinė šalmo dalis, ir tik paskui smūgis tenka vidiniam įdėklui ir, galiausiai, galvai.

Taip sukuriamas praslydimo efektas ir sušvelninamas smūgis. Kas nutinka, jei šio praslydimo efekto nėra? Šalmas, o kartu su juo ir galva, atsitrenkia į žemę ir sustoja, o smegenys sugeria smūgio jėgą ir toliau juda kaukolės ertmėje, kas sukelia lengvesnio ar sunkesnio laipsnio smegenų sutrenkimą.

Pirmieji šalmai su MIPS technologija pasirodė rinkoje 2007 m. Nuo to laiko jų buvo parduoda daugiau nei 9 mln. vienetų.

KineCore – pirmoji alternatyva MIPS

Lazer (Belgija), kompanija 2022 m. sukūrė pirmąją alternatyvą MIPS sistemai. Ji grindžiama tuo pačiu – slydimo – principu, tačiau čia, praslydimas vyksta kitu principu – ne dėl 10-15 mm amplitude judančio komponento, o dėl nedidelių, standžių, įvairios formos bei diametro šerelių šalmo viduje. Būtent jie rotacinio smūgio atveju sukuria praslydimo efektą.

KinetiCore principas buvo toks – daugiau saugumo be jokių kompromisų. MIPS atveju, buvo pasiekta daugiau saugumo, tačiau padidėjo šalmo svoris, suprastėjo ventiliacija, o gamybai buvo sunaudojama daugiau plastiko. KinetiCore siekė sukurti ir sukūrė sistemą, kur maksimalus saugumas dera su minimaliu svoriu ir nepriekaištinga ventiliacija, o gamybai sunaudojama mažiau plastiko, todėl produktai yra draugiški aplinkai.

Sušvelninti rotacinio smūgio jėgą – tai reiškia, apsaugoti nuo traumų ir užtikrinti saugumą

Esate matęs, kaip vaikai žiemą įsibėgėję krenta ant apledėjusios trasos ir laimingi leidžiasi nuo kalno? Kritę ant žvyro arba asfalto, tiesiog susitrenktų, tačiau kritus ant ledo, smūgio jėga leidžia slysti jiems tolyn. Tai vadinama „praslydimu.“ Būtent praslydimo efektas sušvelnina rotacinio smūgio jėgą.

Šis principas, naudojamas abiejose, tiek MIPS, tiek KinetiCore sistemose, kasmet padeda daugybei žmonių apsisaugoti nuo sunkių traumų ir leidžia labiau užtikrinai jaustis kelyje.


Nesvarbu kokiu dviračiu važiuojate, nesvarbu kokiais atstumais. Visada likite saugūs. Nepamirškite dėvėti dviratininko šalmo.  Vaikai važiuodami vaikišku dviračiu - taip pat privalo dėvėti šalmą. Tuo privalo pasirūpinti tėvai.

Susiję produktai

Greitas pristatymas -20% TOP
Specialized Chamonix 2 šalmas | Gloss White
Greitas pristatymas -15% TOP
Specialized Align II šalmas | Black
-15%
Specialized Align II šalmas | Dark Moss Green

Susiję straipsniai

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“

Pasakymas, „Nežinau, ką man apsirengti“ yra tapęs neatsiejama anekdotų dalimi, tačiau pasakymas iš esmės nėra juokingas. Žinoti, kaip apsirengti kiekvienu gyvenimo atveju – svarbus dalykas. Kokia veikla beužsiimtumėt, tinkama apranga suteikia tiek fizinį, tiek socialinį komfortą, o važiavimas dvirač..