Meniu
0
Norai

Kas yra Retül testas? Kaip važiuojant dviračiu, gauti maksimalią naudą?

Kas yra Retül testas? Kaip važiuojant dviračiu, gauti maksimalią naudą?
2022-11-24 Gediminas Kaupas

Kartais galima išgirsti žmones skundžiantis, jog, važiuodami dviračiu, jie jaučia diskomfortą, arba po važiavimo jaučia šalutinius reiškinius, pvz., riešų arba sąnarių skausmus. Kodėl taip nutinka? Dviračiai, net ir patys geriausi ir brangiausi, yra surinkti standartiškai pagal gamintoją, tačiau žmonės yra skirtingi – skiriasi jų kūno proporcijos, laikysena, lankstumas ir kt.

Retül testas skaitmeninių technologijų dėka padeda sėdėsenos specialistui pritaikyti dviratį prie jūsų kūno galimybių ir jūsų poreikių. Naudojant specialius daviklius, jūsų judėjimo įpročiai bus įvertinti milimetro tikslumu, ir bus parinkta tokia sėdėsena, kad jūsų kūnas ir dviratis veiktų išvien, o ne kovotų vienas su kitu ir nežalotų Jūsų.

 

Kas yra Retül testas?

Retül testas – tai procedūra, kurios metu dviratininkui padedama nustatyti optimalią laikyseną ir optimalią raumenų bei sąnarių apkrovą, važiuojant dviračiu. Tai yra daugiau nei tik dviračio pritaikymas prie individualios asmens anatomijos – tai būdas, kuris leidžia dviratininkui geriau pažinti savo kūną, važiuojant dviračiu, išvengti traumų bei skausmų ir pasiekti kur kas geresnių rezultatų.

Retül testo metu vertinama unikali kiekvieno asmens anatomija ir fiziologija – kūno proporcijos, lankstumas, judesių amplitudė, asimetrija tarp kairės ir dešinės kūno pusės ir kt. Žmonės yra skirtingi, o važiavimo efektyvumą ir organizmui tenkančias apkrovas lemia daugybė dalykų – pavyzdžiui, pėdos skliauto aukštis, sėdimųjų kaulų plotis, pečių plotis ir kt. Važiavimui įtakos turi ne tik anatomija, bet taip pat laikysena ir judėjimo įpročiai – vienų žmonių keliai važiuojant lenkiasi daugiau į vidų, kitų į išorę, kai kurie žmonės turi labiau išvystytą, dominuojančią kairę arba dešinę pusę, tai reiškia, ta puse stipriau minami pedalai, stipriau prisėdamas balnelis, dar kitiems specifiniai laikysenos ir judėjimo įpročiai susiformuoja dėl traumų, sėdimo ar stovimo darbo.

Retül testo metu, renkami bei analizuojami duomenys apie žmogaus anatomiją, laikyseną, judėjimo įpročius, ir parenkama optimali sėdėsena – reguliuojama balnelio pozicija, aukštis, atstumas nuo rankenų iki balnelio, rankenų aukštis ir atstumas tarp rankenų, rankenų pasukimo kampas, pačiam dviratininkui patariama, kaip koreguoti savo laikyseną, siekiant maksimalaus efektyvumo ir komforto važiavimo metu.

Kaip atliekamas Retül testas?

Pirmiausia, dviratininkui užduodami tam tikri klausimai apie jo sveikatos būklę, fizinę būklę, patirtas ankstesnes traumas, gyvenimo būdą, važiavimo įpročius bei tikslus, ir kt.

Retül testo metu, daugiausia dėmesio skiriama toms kūno dalims, kurios tiesiogiai kontaktuoja su dviračiu – tai yra sėdimieji kaulai ir pėdos. Būtent tam yra skirta skaitmeninė pėdų ir sėdimųjų kaulų analizė.

Skaitmeninis pėdos prietaisas (angl. k. digital foot device) leidžia maksimaliai tiksliai įvertinti pėdos atramos taškus ir pėdos skliauto išlinkį. Naudodamas tūkstančius spaudimo taškų, šis prietaisas nuskaito kairės ir dešinės pėdos rodmenis ir įvertina skliauto aukštį – ar jis yra aukštas, vidutinis ar žemas. Pagal tai yra parenkami specialūs dviratininkams skirti vidpadžiai, kurie stabilizuoja pėdą, padeda tinkamai paskirstyti svorį ir pasiekti optimalių važiavimo rezultatų.

Skaitmeninis sėdimųjų kaulų prietaisas (angl. k. digital sitbone device) leidžia maksimaliai tiksliai parinkti dviračio balnelį. Naudojant slėgio žemėlapio technologiją ir 768 jutiklius, maksimaliai tiksliai, mažesniu nei milimetro tikslumu, nustatomas jūsų sėdimojo kaulo plotis. Paskui, atsižvelgiant į šiuos duomenis bei kitus parodymus, parenkamas jūsų važiavimo poreikius idealiai atitinkantis balnelis.

Atlikus šias procedūras, dviratininkas pasodinimas ant savo dviračio, ir ant aštuonių anatominių taškų (riešai, alkūnės, pečiai, šlaunys, blauzdos, pėdos, juosmuo, nugara) tvirtinami LED žymekliai. Kol žmogus mina dviratį, Retül Vantage Motion Capture sistema realiu laiku atvaizduoja dviratininko biomechaninį judėjimą, o pateikti duomenys padeda specialistui subalansuoti sėdėseną

Paskutinis etapas – naudojantis Retül Zin programa, specialistas sukuria skaitmeninį dviračio padėties žemėlapį, testo duomenys ir žemėlapis yra sugeneruojami į specialią ataskaitą, kuria prireikus galima  naudotis ir vėliau.

Kokia nauda, atlikus Retül testą?

Kineziterapijos specialistai puikiai žino – kuo dažniau ir reguliariau atliekamas veiksmas, tuo labiau reikia rūpintis, kad jis būtų atliekamas taisyklingai. Jei kažkoks judesys kartojamas dažnai, net milimetro netikslumas ilgalaikėje perspektyvoje gali padaryti žalą – pvz., siekiant per žemai esančio pedalo, pertempiamos sausgyslės, daroma žala sąnariams. Retül testas gali padėti apsisaugoti nuo tokių ilgalaikių traumų. Tai aktualu visiems, o ypatingai svarbu žmonėms, kurie yra patyrę fizinių traumų ar turi nežymių sveikatos sutrikimų. Daugiau apie lėtines dviratininkų traumas skaitykite čia

Retül testas taip pat leidžia išvengti tokių šalutinių važiavimo dviračiu reiškinių, kaip nugaros, pečių, sprando, riešų skausmai, sumažina traumų tikimybę, o važiavimas tampa patogesnis tiek fiziškai, tiek emociškai – dviratininko nevargina skausmai, neblaško smulkūs nepatogumai ir komfortabilesnės pozicijos paieškos. Retül testas taip pat padeda pasiekti geresnių važiavimo rezultatų – sėdėsena sureguliuojama taip, kad jūsų energija, be jokių vidinių įtampų ir trikdžių, būtų skirta išvystyti greitį ir įveikti pasipriešinimą. 

Pas mus rasite platų dviračių pasirinkimą: kalnų, krosiniai, plento, hibridiniai, elektriniai, triatlono, fiksuotos pavaros, vaikiški. Rinkitės, atlikite Retül testą ir prisijunkite prie dviratininkų bendruomenės besimėgaujančių šiuo puikio laiko leidimo būdu. 

 

Kur kreiptis, norint atlikti Retül testą?

Retül testą galima atlikti dviračių salone Velonova.

Adresas: J. Baltrušaičio g. 1, Vilnius

Tel. 8 683 81390

El.paštas:  gediminaskaupas@velonova.lt

https://www.velonova.lt/dviracio-sedesenos-nustatymas

Susiję produktai

Greitas pristatymas -9% TOP
S-Works Power Arc balnelis
S-Works Power Arc balnelis
289,00€ 319,00€
Greitas pristatymas TOP
Specialized Women's Power Comp with Mimic balnelis
Greitas pristatymas TOP
Specialized Body Geometry SL vidpadžiai | Green
Greitas pristatymas TOP
Specialized Body Geometry SL vidpadžiai | Blue
Greitas pristatymas TOP
Specialized Body Geometry SL vidpadžiai | Red
Greitas pristatymas
Specialized Sitero balnelis

Susiję straipsniai

Lėtinės dviratininkų traumos – kad išvengtumėte, pasidarykite sėdėsenos nustatymą

Lėtinės dviratininkų traumos – kad išvengtumėte, pasidarykite sėdėsenos nustatymą

Šiandien, važiuojant dviračiu, traumų ir sveikatos sutrikimų tikimybė kur kas mažesnė, nei prieš keletą dešimtmečių. Stabdžių sistemos ištobulėjo, žibintai, atšvaitai, šviesą atspindinčios dviratininko liemenės didina matomumą kelyje, šalmai padeda išvengti galvos traumų, specialūs dviratininko akin..