Meniu
0
Norai

Kaip tinkamai pasirūpinti dviračio saugumu?

Kaip tinkamai pasirūpinti dviračio saugumu?
2022-04-20 Viktorija Kaupienė

Viena iš bet kurio dviratininko baimių – tai, kad dviratį galima prarasti ir nukentėti nuo vagių. Ką daryti, kad minimizuotumėte vagystės riziką, o netekus dviračio – būtų kuo didesni šansai jį atgauti? Tam yra platus spektras įvairiausių priemonių, skirtų tiek vagystės prevencijai, tiek jau pavogto dviračio susigrąžinimui. Kokios yra tos priemonės ir ką daryti, norint maksimaliai apsaugoti savo dviratį?

Rakinkite, rakinkite ir dar kartą rakinkite

Kokie dviračiai dažniausiai vagiami? Kartais tenka išgirsti, kad vagiami tik brangūs dviračiai. Bet tai ne tiesa. Vagiami visų rūšių: kalnų dviračiai, gravel dviračiai, plentiniai dviračiai, hibridiniai dviračiai, elektriniai dviračiai, triatlono dviračiai, treko dviračiai ar vaikiški dviračiai. Labiausiai vagiami tie, kurie prastai apsaugoti, neprirakinti, prirakinti paprasta, perkerpama trosine spyna, arba prirakinami nuošaliose, neapšviestose vietose. Naudokite kokybiškas dviračių spynas

Niekada, net ir trumpam, nepalikite dviračio neprirakinto. Visada prirakinkite dviračio rėmą, o ne ratą. Naudokite ne trosinę spyną, kuri lengvai perkerpama metalo žirklėmis, o patikimą U formos spyną. Jei turite galimybę – naudokite daugiau nei vieną dviračio spyną, prirakinkite tiek rėmą, tiek ratą, kaip papildomą apsaugos priemonę, naudokite rato blokavimo priemonę. Pasirinkite tinkamą vietą – gerai matomą, apšviestą, ten, kur yra žmonių.

Turėkite tvarkingus nuosavybės dokumentus

Ar žinote, kaip dažnai dviračio paieškas ir jo susigrąžinimą po vagystės apsunkina tai, kad savininkai neturi nei nuotraukos, nei nuosavybės dokumentų? Ką daryti – kaip atrodė pavogtas dviratis, ko ieškoti ir kam, suradus, grąžinti?

Dar būdami parduotuvėje paprašykite, kad pardavėjas tvarkingai užpildytų dviračio dokumentus su nurodytu dviračio rėmo numeriu, nufotografuokite dviratį, o nuotrauką išsisaugokite.

Užregistruokite dviratį ir pažymėkite jį specialiu lipduku

Ar žinote, kiek daug saugumo problemų galima išspręsti užregistravus dviratį dviračių registre adresu www.dviraciuregistras.lt? Užregistruoti paprasta – dviračių parduotuvėje įsigykite specialų paketą, kur rasite lipduką bei instrukcijas, kaip atlikti registraciją, kitu atveju, registruokitės internetu, sumokėkite mokestį ir laukite, kol gausite lipduką paštu. Registracijos mokestis yra 7 EUR, jis galioja neribotą laiką, o už šią sumą, gaunate labai daug:

· Užregistravę dviratį, įkeliate į registrą dviračio nuotrauką, suvedate rėmo numerį, patvirtinate nuosavybę, ir turite nepametamą nuosavybės įrodymą, net jei ir prarastumėt dviračio įsigijimo dokumentus.

· Gaunate specialų prie dviračio klijuojamą lipduką, kuris potencialiems vagišiams siunčia aiškų signalą – šis dviratis pažymėtas ir apsaugotas, jo savininkas žinomas, apie vagystę bus paskelbta registre, automatiškai pranešta policijai bei dviračių servisams, tokio dviračio bus praktiškai neįmanoma parduoti ir labai sudėtinga išmontavus realizuoti dalimis. Yra žinoma, kad Dviračių Registro lipduku pažymėti dviračiai vagiami daug rečiau.

· Jei vis tik neteksite dviračio, jums nereikės nieko daryti – rašyti pareiškimo policijai, įrodinėti nuosavybės teises – užteks pažymėti paskyroje, kad dviratis pavogtas, ir būsite padarę viską, kad dviratį atgautumėt.

Analogiškai, dviratį galima užregistruoti policijoje. Norėdami tai padaryti, kreipkitės į artimiausią policijos komisariatą. Turėkite su savimi dviratį, dviračio įsigijimo dokumentus bei dokumentus, patvirtinančius jūsų asmens tapatybę. Jūsų dviratis bus užregistruotas, o jūs gausite lipduką „Įregistruota policijoje.“

Paprasčiausiai apdrauskite

Dviratį nuo vagystės galite tiesiog apdrausti. Dažniausiai, dviračiai draudžiami bendru namų draudimu. Draudimas galioja tik tuo atveju, jei dviratis buvo laikomas apsaugotoje, užrakintoje patalpoje, t.y. garaže arba sandėliuke, o jei lauke – su sąlyga, kad dviratis buvo tinkamai prirakintas ir apsaugotas spyna. Tai reiškia, kad palikti neapsaugoto dviračio net ir savo kieme negalėsite – nuostoliai, patirti praradus neprirakintus ar nesaugiai laikomus dviračius neužrakintose patalpose yra neatlyginami.

Kai kurios draudimo bendrovės siūlo specialų draudimą dviračiams.

Saugumas nėra savaime suprantamas dalykas

Žmonės investuoja į saugumą visose gyvenimo srityje, visos nuosavybės formos yra saugomos – namai, daiktai, telefonai, automobiliai – tam naudojama draudimas, spynos, šarvuotos durys, signalizacija, atpažinimo sistemos ir kt. Saugumas nėra savaime suprantamas dalykas. Dviratis, pats savaime, nėra nei saugi, nei nesaugi transporto priemonė – jis yra saugus tiek, kiek jo saugumu pasirūpinsite patys.

Susiję produktai

Greitas pristatymas TOP
Abus Primo 5510K/180 Black trosinė spyna
Greitas pristatymas TOP
Abus 1200/110 WEB Black spyna
Greitas pristatymas
ABUS uGrip BORDO™ 5700K/80 Black SH sulankstoma spyna
Abus 4750X NR Black rėmo spyna
Greitas pristatymas
Voxom Foldylock Compact sulankstoma spyna | Black
Greitas pristatymas
Abus BORDO™ Big Alarm 6000KA/120 Black SH sulankstoma spyna

Susiję straipsniai

Dviračių laikikliai automobiliui - išsamus gidas ir profesionalų patarimai

Dviračių laikikliai automobiliui - išsamus gidas ir profesionalų patarimai

Saugiai vežkitės dviračius net į tolimiausias keliones – novatoriški automobiliniai dviračių laikikliai garantuos ramias išvykas. Skaitykite ir sužinokite, kaip išsirinkti savąjį...

Dviračio priedai ir aksesuarai – ką žinoti ir kaip pasirinkti?

Dviračio priedai ir aksesuarai – ką žinoti ir kaip pasirinkti?

Dviratis yra puiki priemonė tiek sportui, tiek susisiekimui – lengvas, manevringas, neužima daug vietos. Tačiau dviračių savininkams kyla klausimų, kaip užtikrinti maksimalų savo ar kartu keliaujančio vaiko saugumą, kur susidėti kartu vežamus daiktus, kaip apsaugoti patį dviratį nuo vagystės ir kt. ..

Akiniai dviratininkams – daugiau nei aksesuaras

Akiniai dviratininkams – daugiau nei aksesuaras

Važiuojant dviračiu, tinkamai parinkti dviratininko akiniai gali apsaugoti jus nuo daugybės dalykų – pradedant paraudusiomis, dulkių ir vėjo suerzintomis akimis, smulkių šakų subraižyta akių sritimi, baigiant eismo įvykiu prasto matomumo sąlygomis bei fiziniais sužeidimais. Kodėl dviratininkams neti..