Meniu
0
Norai

Jett iš Specialized – dviratis, augantis kartu su vaiku

Jett iš Specialized – dviratis, augantis kartu su vaiku
2023-03-16 Gediminas Kaupas

Daugelis tėvų susiduria su dilema – nori savo vaikui nupirkti gerą ir kokybišką vaikišką dviratį, tačiau vaikas sparčiai auga ir po metų, dviratis jam nebetinka. Taupyti kokybės sąskaita nesinori, pirkti dviratį „išaugimui“ nepatartina ir netgi pavojinga. Ką daryti?

Kompanija Specialized gerai žino dilemas, su kuriomis susiduria vartotojai, ir siekia rasti kiekvienam klausimui sprendimą. Šiuo atveju, Specialized sukūrė Jett – dviratį, kurio tam tikri parametrai gali būti keičiami, vaikui augant – galima sakyti, dviratis auga kartu su vaiku.

Kas atsitinka, jei vaikas važinėja per mažu arba per dideliu dviračiu? 

Jei vaikas pilnai nepasiekia pedalų, arba, atvirkščiai, važiuoja stipriai sulenktomis kojomis, jų neištiesdamas, fizinis krūvis pasiskirsto neproporcingai, daroma žala sausgyslėms ir sąnariams. Jei dviračio rankenos per toli ir iki jų reikia prisilenkti, formuojasi netaisyklinga stuburo padėtis, galva atsiduria per žemai, norint matyti priekyje esančius objektus, tenka atlošti galvą. Jei rankenos per arti, pilnai neištiesiamos rankos, neteisingai suimamos rankenos ir fiksuojama netaisyklinga riešų padėtis. Dėl netinkamos laikysenos, neproporcingai pasiskirsčiusio krūvio kūnui, kaip ir suaugusiam taip ir vaikui gali išsivystyti lėtinės traumos, daugiau apie lėtines dviratininkų traumas ir kaip jų išvengti skaitykite čia. O jei Jūsų vaikas važinėja dviračiu ne tik laisvalaikiu bet ir užsiima dviračių sportu profesionaliai, pravartu būtų atlikti Retül testą, kad dviratis idealiai atitiktų Jūsų vaiko kūną ir taip užkirstumėte kelią lėtinėms traumoms. Apie Retül testą skaitykite čia.

Jett iš Specialized – dviratis, kurio struktūra atitinka vaiko augimo specifiką

Laikotarpiu nuo 5 iki 12 metų, sparčiausiai auga vaiko rankos ir kojos. Kiekvienas dviratis yra kažkiek reguliuojamas, tačiau Specialized sukūrė tokį dviratį, kuris „auga“ kartu su vaiku ir „auga“ būtent taip, kaip auga vaikas – didėja atstumas iki rankenų, atstumas iki dviračio pedalų bei atstumas tarp pedalų.

Su Jett, balnelio aukščio reguliavimo amplitudė yra kur kas didesnė, nei kitų dviračių – net jei vaikas paaugo per metus kone 10 centimetrų, kitą vasarą jis vėl galės saugiai sėsti ant dviračio, ir dar kitą vasarą – taip pat. Jett dviračio rankenos yra reguliuojamos, kad augančioms vaiko rankoms būtų daugiau erdvės.

Dar viena „augančio“ dviračio funkcija – dvi dviračio pedalų tvirtinimo padėtys, viena siauresnė, kita platesnė. Kai pedalai yra pernelyg arti arba pernelyg toli vienas kito, dviračiu važiuoti tikrai nepatogu. Tinkamas atstumas tarp pedalų užtikrina tinkamą svorio pasiskirstymą, proporcingą raumenų apkrovą ir maksimalų stabilumą.

Jett 16, Jett 20 ir Jett 24 – koks dviratis tinkamiausias jūsų vaikui? 

Jett dviračiai yra net 4 modifikacijų – Jett 16“ vienos pavaros, Jett 20“ vienos pavaros, Jett 20‘‘ 7 pavarų ir Jett 24‘‘ 8 pavarų dviratis. 

Skaičius prie pavadinimo nurodo rato dydį. Dviratis su 16 colių ratais rekomenduojamas vaikams, kurių ūgis yra nuo 99 iki 117 cm, 20 colių – vaikams, kurių ūgis nuo 114 iki 132 cm, ir 24 colių – tiems, kurių ūgis nuo 130 iki 150 cm. Tačiau nepamirškite, kad tai – tik orientyras, o geriausias sprendimas yra pasitarti su konsultantu.

Atitinkamai, vaikui augant ir stiprėjant jo kognityviniams gebėjimams, atsiranda galimybė perjungti pavaras ir didėja pavarų skaičius. Visi dviračiai, kurių ratai didesni nei 16‘‘, turi dvi skirtingas pedalų tvirtinimo padėtis. 

Jett Fit Tool – programėlė, padedanti parinkti tinkamus parametrus

Kaip parinkti ir kaip nustatyti optimalius parametrus, kurie atitiktų per metus paaugusio vaiko kūno sandarą? Pasikliaujate savo paties intuicija, o gal klausiate vaiko? Tačiau vaikas ne visada pajėgus tinkamai įvardinti savo pojūčius ir duoti pagrįstą atsakymą. Ką daryti – kiekvieną kart, norint pareguliuoti dviratį, vykti į parduotuvę ir kreiptis į konsultantą?

Specialized sukūrė šiam tikslui skirtą programėlę, Jett Fit Tool https://www.specialized.com/us/en/jett-fit/app#/. Čia, suvedę duomenis apie vaiko ūgį ir jo kūno proporcijas, gausite instrukcijas, kokie yra optimalūs dviračio nustatymai. Nauda visokeriopa – daugiau komforto, daugiau pasitikėjimo ir mažesnė traumų rizika.

Dviratis, „augantis“ kartu su vaiku – ne vien funkcinė nauda 

Dauguma tėvų gali pasakyti – tai nieko tokio, mūsų šeimoje arba giminėje daug vaikų, vyresni vaikai perleidžia dviratį jaunesniems, o šie, kai „išauga“ dviratį, perduoda jį kitam, dar mažesniam vaikui. 

„Augantis“ dviratis naudingas ne tik funkcine, bet ir psichologine, brandos ir atsakomybės prasme. Dviratis vaikui nėra pereinamasis prizas, perimamas iš vyresnio vaiko vienai vasarai, o jai pasibaigus, atiduodamas kažkam kitam. Dviratis mažiausiai tris metus yra vaiko asmeninė nuosavybė, kuria jis rūpinasi ir už kurią jis yra atsakingas.
Jei nusprendėte visgi padovanoti savo vaikui naują dviratį, bet sunku išsirinkti, šiame tinklaraščio straipsnyje rasite patarimų.

Ką dar reikia žinoti apie Jett?

Jett yra maksimaliai universalus dviratis, jis tinkamas važiuoti tiek dviračių takais ar asfaltuotais keliais, tiek žvyrkeliu. Jett padangos puikiai rieda kelio danga, be taip pat užtikrina gerą sukibimą su žvyru ar gruntu. Šis dviratis turi standžią, o ne amortizuojančią šakę – ar tai yra gerai? Taip, nes amortizuojanti šakė skirta visų pirma kalnų dviračiams, o važinėjant mieste, ji tik suteikia dviračiui papildomo svorio. Dviratis Jett yra tikrai lengvas – skirtingų modelių svoris varijuoja nuo 7 iki 10 kg.

Jett dviračio trosai pravesti rėmo viduje, todėl dviratis atrodo „švaresnis“, o trosai tarnauja ilgiau. Dviračio rankenos yra ergonomiškos, o balnelio viduryje yra specialus Body Geometry kanalas, kuris užtikrina geresnę kraujotaką ir suteikia palengvėjimą sėdint. 

Galite pasižiūrėti pačių gamintojų sukurtą video apie Jett, dviratį, skirtą vaikams ir augantį kartu su jais.

Susiję produktai

Greitas pristatymas -24% TOP
Specialized Jett 24 vaikiškas dviratis / Gloss Flo Red
Greitas pristatymas -27%
Specialized Jett 20 Single Speed vaikiškas dviratis / Gloss Cobalt
Greitas pristatymas -27%
Specialized Jett 20 Single Speed vaikiškas dviratis / Gloss Flo Red
Greitas pristatymas -27%
Specialized Jett 20 Single Speed vaikiškas dviratis / Gloss Oasis
Greitas pristatymas -24%
Specialized Jett 24 vaikiškas dviratis / Gloss Clay

Susiję straipsniai

Populiariausi dviračių gamintojai – ką reikia žinoti?

Populiariausi dviračių gamintojai – ką reikia žinoti?

Dviračių pasaulis tam tikra prasme yra panašus į automobilių. Daugybė gamintojų siūlo kokybiškus, patikimus modelius, tačiau kiekvienas gamintojas turi savo stilių ir savo braižą. Vienų stiprioji pusė – laiko patikrinta kokybė, komfortas ir maksimalus saugumas, kitų – technologijos inovacijos, lengv..