Meniu
0
Norai

Dabar – geriausias laikas keisti taršų automobilį į naują dviratį

Dabar – geriausias laikas keisti taršų automobilį į naują dviratį
2024-01-31 Viktorija Kaupienė

APVA parama – paprastas būdas gauti kompensaciją

Naujausias APVA kvietimas kompensacijai gauti startavo 2024 m. sausio 16 d. Jis tęsis iki tol, kol užteks fondo lėšų, o apie kitus kvietimus kol kas nėra kalbama, todėl raginame nedelsti. Darnaus judumo skatinimui – dviračių ir paspirtukų įsigijimui – bus skirti 8 mln. eurų (šis fondas bus skiriamas ir viešojo transporto skatinimui).

Perkantiems paprastą dviratį, numatyta 300 eurų kompensacija, o pasirinkusiems elektrinį dviratį ši suma siekia net 500 eurų. Pridavus sunaikinimui seną ir taršią transporto priemonę, galima prašyti kompensacijos už du dviračius. Maksimali paramos suma – 1000 eurų.
 


Kaip pasinaudoti APVA parama keičiant seną automobilį į dviratį?

Paramos gavimo procesas – paprastas. Priduokite savo seną ir taršų automobilį transporto priemonių tvarkytojams ir išsiimkite ENTP pažymą, įrodančią eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimą. Tuomet išsirinkite paprastą arba elektrinį dviratį. Vertindami jo kainą, atsiminkite – už elektrinį dviratį gausite 500 Eur, o už paprastą – 300 Eur kompensaciją. Galite prašyti kompensacijos už dvi mažiau taršias transporto priemones. Norintys ir aktyviai leisti laiką, ir patogiai keliauti, su parama gali įsigyti ir paprastą, ir elektrinį dviratį. O jei ant dviračio sės keli šeimos nariai – du paprastus ar elektrinius dviračius.

Apmokėję pirkinį, užpildykite prašymą APVA informacinėje sistemoje apvis.apva.lt ir pateikite PVM sąskaitą faktūrą bei apmokėjimą pagrindžiančius dokumentus (kasos aparato kvitas, banko pavedimo kopija, grynųjų pinigų paėmimo kvitas).

Kompensacinė išmoka pareiškėjui išmokama per 30 kalendorinių dienų nuo sprendimo priėmimo datos. Svarbu: įsigiję dviratį, nedelskite pateikti dokumentų, nes kompensacijoms skirtas fondas yra ribotas.
 


Kodėl verta įsigyti paprastą arba elektrinį dviratį?

Trumpas atsakymas paprastas: važiuoti dviračiu yra labai smagu ir labai sveika. Tačiau, jei jums reikia daugiau įrodymų, pažvelkime į tai, ką sako mokslininkai.

Mokslininkai ištyrė, kad energijos efektyvumu dviratis net 5 kartus lenkia ėjimą pėsčiomis . Tai reiškia, kad dviračiu įveikti 1 km daugeliu atvejų prireiks mažiau energijos nei einant ar bėgant. Dar įspūdingesni skaičiai atsiskleidžia, jei palyginsime dviratį ir automobilį.

Sudegindami 100 kalorijų, galite nukeliauti iki 5 km, o su tiek pat energijos automobilis nuvyktų tik 85 metrus. Tai reiškia, kad dviratis yra pati tvariausia transporto priemonė, kurios išskiriamas CO2 pėdsakas yra artimas nuliui. O kur dar kamščiai, kuriuose važiuodami dviračiu tikrai nestovėsite!

Žmonių, kuriems pagrindinė transporto priemonė reikalinga kelionėms į darbą, arba tų, kurie nėra užtikrinti dėl savo fizinio pasirengimo ar sveikatos, visas abejones išsklaidys elektrinis dviratis. Ši transporto priemonė patogi, nes leidžia į mynimą įdėti tiek pastangų, kiek norisi. Elektrinis dviratis taip pat nepakeičiamas, jei jūsų kasdienis maršrutas – kalvotas. Su tinkamais priedais ir aksesuarais tokiu dviračiu galima važinėti bet kuriuo metų laiku ir vežtis įvairiausius krovinius. Pavyzdžiui, įsigiję specialią vaikišką dviračio kėdutę ar priekabą, galėsite nuvežti į darželį vaiką.
 


Daugiau apie APVA paramą

LR Aplinkos Ministerijos Aplinkos Projektų Valdymo Agentūra, sutrumpintai APVA, jau nuo 2019 metų vykdo priemones, kurios skatina žmones pereiti prie mažiau taršaus transporto. Šiuo metu paskelbta jau ketvirtoji priemonė „Visuomeninio transporto ir kitų alternatyvių mažiau taršių judumo priemonių fiziniams asmenims skatinimas“. Šalies automobilių ūkiui atsinaujinus, šios priemonės bus sustabdytos, todėl skatiname kvietimu gauti paramą pasinaudoti jau dabar.

Susiję produktai

Greitas pristatymas -21%
Specialized Turbo Tero 3.0 elektrinis dviratis / Oak Green Metallic
Greitas pristatymas -24% TOP
Specialized Sirrus X 2.0 fitness dviratis / Gloss Arctic Blue
Greitas pristatymas -24% TOP
Specialized Sirrus 3.0 fitness dviratis / Gloss Cast Black
Greitas pristatymas -30% TOP
Specialized Rockhopper Sport 29" kalnų dviratis / Gloss White Mountains
Greitas pristatymas -26%
Specialized Rockhopper 27.5" kalnų dviratis / Gloss Flo Red
Greitas pristatymas
Specialized Rockhopper 26" kalnų dviratis / Satin Black
Greitas pristatymas -10%
BMC UnReStricted AL Two Gravel+ dviratis / Dark Petrol - White

Susiję straipsniai

Renkamės dviratį: išsamus elektrinių dviračių gidas

Renkamės dviratį: išsamus elektrinių dviračių gidas

Sunku patikėti, bet elektriniai dviračiai gyvuoja jau nuo 1985 m. Tačiau per pastarąjį dešimtmetį elektriniai dviračiai patyrė didžiulę transformaciją – iš didelių, sunkių ir greitai išsikraunančių prietaisų jie tapo dailia ir universalia transporto priemone...

Kaip geriau susigaudyti, ką reiškia ir kam skirtos įvairios dviračių kategorijos?

Kaip geriau susigaudyti, ką reiškia ir kam skirtos įvairios dviračių kategorijos?

Dviračiai, pagal savo paskirtį, yra skirstomi į skirtingas kategorijas – skirti sportui ir lygioms varžybų trasoms, skirti miestui ir trumpiems atstumams, kiti yra skirti bekelei ir žvyrui, dar kiti pritaikyti sudėtingoms kalnų trasoms. Atrodo, pasirinkti paprasta, tačiau realybė yra tokia – mažai k..