Meniu
0
Norai

Dviračio priežiūra žiemą – ką reikia žinoti?

Dviračio priežiūra žiemą – ką reikia žinoti?
2023-01-19 Vytautas Kaupas

Šiandien, dviratis tampa vis populiaresnis, ir kasmet vis daugiau žmonių ryžtasi neatsisakyti šios veiklos net ir žiemą. Priežastis paprasta – kasmet tobulėja technologijos, atsiranda naujos apsaugos priemonės, kurios leidžia jaustis saugiau net ir važiuojant žiemos keliais – o svarbiausia, žinoma, yra tai, kad žmonėms patinka važiuoti dviračiu ir jie nenori šito atsisakyti.

Jei važiuojate dviračiu žiemą, žinokite, žiemos orai gali būti pavojingi ne tik jums, bet ir dviračiui. Kaip pasirūpinti dviračiu, kad žiemos orai, šaltis, sniegas, drėgmė ir šlapdriba nepakenktų?

 

Pirma – šaltis dviračiui kenkia mažiau, nei drėgmė

Grįžote po pasivažinėjimo šaltą žiemos dieną ir neturite laiko nuvalyti dviračio? Palikite jį lauke – šiltoje patalpoje, sniego ir ledo likučiai tirpsta, kas sudaro kur kas geresnes sąlygas korozijai. Sniegas, ypač jeigu jis yra „sausas“, nedaro dviračio rėmui tokios didelės žalos, kaip daro vanduo. Šaltis dviračiui kenkia mažiau nei drėgmė, rūkas, lietus ir netgi mažiau, nei saulė. Per žiemą jūsų dviračiui didžiausią žalą daro drėgmė, purvas ir keliuose barstoma druska.

Antra – dviratį būtina nuvalyti arba nuplauti, o ne palikti džiūti 

Niekada nepalikite dviračio tiesiog nudžiūti savaime. Kodėl? Sniegas ištirpsta, dviratis nudžiūva, tačiau druskos ir purvas niekur nedingsta. Kai ledas ir sniegas tirpsta, vanduo varva nuo viršutinių dviračio dalių ant apatinių, taip darydamas joms žalą. 

Valykite dviratį sausa šluoste ir dėl savaime suprantamų priežasčių, pradėkite nuo viršaus. Dviratį taip pat galite nuplauti vandeniu, su viena sąlyga – tam niekada nenaudokite stiprios srovės, kokia būna nustatyta kai kuriuose valymo įrenginiuose.

Trečia – valymo procesą sudaro trys etapai, ir visi jie vienodai svarbūs

Valymo procese, yra trys svarbiausi etapai – valyti, nuriebalinti ir sutepti. 

Pirma, nuvalykite dviratį – naudodami pasirinktą valymo priemonę pvz šią ir šluostę, pašalinkite sniegą, ledą, purvą, vandenį.

Paskui, nuriebalinkite sutepamas dviračio dalis, tokias kaip grandinė ir kitos. Judindami grandinę, šluostės arba šepetėlio pagalba, naudodami specialias priemones , nuvalykite tepalą, susimaišiusį su sniegu, vandeniu, purvu bei druska. Toks tepalas praranda savo antikorozines savybes, neatlieka sutepimo funkcijos, o grandinė kur kas greičiau nusidėvi. 

Trečias, paskutinis etapas – pasirinkite tinkamą vašką arba tepalą, ir sutepkite nuriebintas dalis iš naujo.

 

Ketvirta – silpniausios vietos, į kurias reikia atkreipti ypatingą dėmesį

Valydami dviratį, atkreipkite dėmesį į tris dalykus – grandinę, žibintus ir stabdžius. 

Paprastas dalykas – važiuojant dviračiu, žibintai išsipurvina, apsineša vandens nuosėdomis, druskomis, purvu, žibintų šviesa nebe tokia ryški, o tai reiškia, kad jūs kelyje būsite sunkiai pastebimi. 

Purvas ir druskos, nusėdę ant stabdžių, turi neigiamą įtaką stabdymo kokybei. Dviračio grandinė, apsinešusi purvu, daug greičiau nusidėvi.

Penkta – apsaugokite rėmą nuo korozijos

Poliravimas padeda apsaugoti dviračio rėmą nuo didžiausių priešų – druskos, purvas ir drėgmė ne taip limpa prie poliruoto paviršiaus, ne taip gerai laikosi ir neturi tokio didelio poveikio. Tokiu būdu, dviračio rėmas tampa atsparesnis korozijai. Pasirinkite ir naudokite tam skirtą poliruoklį.

Šešta – pasirūpinkite padangomis

Laikas nuo laiko, patikrinkite padangų slėgį, ypač tada, kai keičiasi orai – staigiai atšąla arba atšyla. Nepamirškite, kad oras padangose taip pat plečiasi ir traukiasi – atšalus, padangų slėgis sumažėja, atšilus, padidėja. Padangų slėgis žiemą turėtų būti šiek tiek žemesnis – padangos bus minkštesnės, storesnės ir geriau sukibs su kelio danga.

Septinta – dažniau pasitikrinkite baterijas

Šaltame ore baterijos nusėda daug greičiau. Jei važinėjate dviračiu šaltuoju sezonu, atsiminkite tai. Po pasivažinėjimo arba prieš išvažiuodami, pasitikrinkite baterijų įkrovimo lygį ir, jei reikia, pakraukite baterijas. Žiemą matomumas ir taip prastesnis, o važiuoti su neveikiančiais žibintais bus išties nesmagu.

Šaltyje taip pat greičiau išsikrauna elektrinės pavaros. Jei važiuojate elektriniu dviračiu, galioja tas pats – įsitikinkite, kad jo akumuliatorius pakankamai įkrautas.

 

Paprasti patarimai – didelė nauda

Visi patarimai paprasti ir lengvai įgyvendinami. Jie nereikalauja ypatingai didelių sąnaudų ar daug laiko. Įsigiję kokybišką dviratį, nepamirškime juo kokybiškai ir prižiūrėti. Tiesiog tinkamai pasirūpinkime dviračiu žiemos periodu, ir jis bus puikios techninės būklės – rėmas nesurūdijęs, dviračio grandinė ir stabdžiai tvarkingi. Svarbiausia, kad ir jūs pats saugiai jausitės kelyje.

Susiję produktai

Greitas pristatymas TOP
Morgan Blue grandinės valiklis | 1000 ml
Greitas pristatymas TOP
Squirt ilgalaikis grandinės vaškas | 120 ml
Greitas pristatymas
Morgan Blue Bio Bike Oil grandinės tepalas | 125 ml
Greitas pristatymas
Smoove™ universalus grandinės vaškas 125 ml
Greitas pristatymas
Muc-Off X-3 Dirty Chain Machine - grandinės valymo prietaisas

Susiję straipsniai

Dviračio servisas rudenį - vieni privalumai!

Dviračio servisas rudenį - vieni privalumai!

Vis labiau vėstant orams ir atslenkant žiemos sezonui, svarbu pasirūpinti tinkama dviračio priežiūra. Nesvarbu, ar esate oro sąlygoms nepasiduodantis entuziastingas dviratininkas, ar važinėjate tik šiltuoju metų laiku – tinkamas dviračio servisas ir dviračio saugojimas šiuo laikotarpiu yra labai sva..

Tinkamas dviračių laikymas - kuo tai svarbu?

Tinkamas dviračių laikymas - kuo tai svarbu?

Norint užtikrinti dviračio ilgaamžiškumą ir funkcionalumą, labai svarbu pasirūpinti tinkamomis laikymo sąlygomis žiemos metu. Netinkamai laikant dviratį žiemos mėnesiais gali kilti įvairių problemų, įskaitant rūdžių susidarymą, koroziją ir kitus pažeidimus ar gedimus. Tinkamo laikymo svarba ypač akt..

Ką reikia žinoti apie dviračių priežiūrą?

Ką reikia žinoti apie dviračių priežiūrą?

Dviratis, kaip ir automobilis, reikalauja priežiūros, tuo labiau, kad geras, kokybiškas, specialiai jums ir jūsų poreikiams pritaikytas dviratis yra nemaža investicija. Į ką reikia atkreipti dėmesį, kad dviratis tarnautų kaip galima ilgiau? Iš esmės yra tie patys dalykai, į kuriuos reikia atkreipti ..