Meniu
0
Norai

Renkamės dviratį: išsamus kalnų MTB dviračių gidas

Renkamės dviratį: išsamus kalnų MTB dviračių gidas
2023-12-01 Gediminas Kaupas

Kuo išskirtiniai kalnų (MTB) dviračiai?

Kalnų dviračiai (angl. MTB - Mountain Terrain Bike) yra unikalūs, palyginti su kitų tipų dviračiais, dėl savo specializuoto dizaino ir savybių, kurių dėka jie puikiai tinka važinėti bekele ar iššūkius keliančiomis vietovėmis. Štai keletas pagrindinių savybių, kurios daro kalnų dviračius išskirtiniais:

Patvari rėmo konstrukcija 

Kalnų dviračių rėmai sukurti taip, kad atlaikytų įvairiausius sunkumus. Jie dažnai gaminami iš medžiagų, tokių kaip aliuminis ar plienas, kurios pasižymi savo stiprumu ir ilgaamžiškumu.

Amortizatorių sistemos 

Daugelis kalnų dviračių yra su amortizatorių sistemomis, kurios sugeria smūgius ir vibracijas nuo nelygaus reljefo. Yra du pagrindiniai amortizatorių sistemų tipai: hardtail (kieto galo ar kietos uodegosdviratis) ir full suspension (dviratis su pilna amortizacijos sistema). Šios funkcijos padeda pagerinti vairuotojo komfortą ir dviračio valdymą.

Plačios, gumbuotos padangos

Kalnų dviračiai dažniausiai turi padangas, kurios yra platesnės ir turi agresyvesnį protektoriaus raštą nei plento dviračiai. Didesnis padangų plotis užtikrina geresnį stabilumą ir sukibimą su nelygiais paviršiais, o gumbuotas protektorius užtikrina efektyvų sukibimą su įvairiais paviršiais.

Diskiniai stabdžiai

Kalnų dviračiuose dažniausiai naudojami diskiniai stabdžiai, kurie pasižymi puikia stabdymo galia ir puikiai veikia įvairiomis sąlygomis, įskaitant purvą ir šlapią dangą. Tai labai svarbu norint išlaikyti kontrolę stačiuose nusileidimuose ir techninėse trasose.

Vairas 

Kalnų dviračių vairas paprastai yra platesnis nei plento dviračių, todėl jis lengviau valdomas nelygioje vietovėje.

Geometrija

Kalnų dviračiai pasižymi specialia geometrija, kuri yra sukurta stabilumui ir valdymui sudėtingomis sąlygomis. Rėmo kampai ir ratų bazė prisideda prie dviračio valdymo savybių, todėl jis puikiai veikia nusileidimuose ir yra manevringas siaurose vietovėse.

Dėl visų šių savybių kalnų dviračiai puikiai tinka važiuoti bekele ir lengvai susitvarko su jos keliamais iššūkiais. MTB dviratis užtikrina, kad dviratininkai turėtų galimybę važiuoti įvairiais ir dažnai atšiauriais reljefais bei sunkiai prieinamais keliais.

Kalnų dviračiai_Velonova

Kalnų dviračiai: įvairūs modeliai ir jų specifikacijos

Kalnų dviračiai skiriasi savo modeliais ir specifikacija, todėl prieš renkantis tinkamiausią kalnų dviratį sau, vertėtų atsižvelgti į tai, kokiu keliu ketinate važiuoti ir kokios amortizatorių sistemos jums reiktų. Kalnų dviračiai dažniausiai pasižymi šiomis specifikacijomis:

Hardtail kalnų dviračiai

Hardtail kalnų dviračiai įprastai turi priekinius amortizatorius, tačiau jų nėra gale. Dažnai jie yra lengvesni ir paprastesni, todėl populiarūs važiuojant bekele ir ne tokiais kalnuotais keliais. Galinių amortizatorių nebuvimas šiuos dviračius padaro našesniais važiuojant įkalne.

Full suspension kalnų dviračiai

Full suspension kalnų dviračiai (su pilna pakabos sistema) pasižymi priekiniais ir galiniais amortizatoriais. Šie dviračiai sukurti taip, kad užtikrintų geresnį sukibimą, valdymą ir komfortą nelygioje vietovėje. Jie dažniausiai naudojami važiavimui nelygiais miško ir kalnuotais takais.

Vyriški ir moteriški kalnų (MTB) dviračiai

Kalnų (MTB) dviračiai dažniausiai būna suprojektuoti su specifine rėmo geometrija ir komponentais, kurie atitinka vidutinius vyrų ir moterų anatominius skirtumus. Moteriški kalnų dviračiai dažniausiai turi žemesnius, labiau išlenktus rėmus, galima pritaikyti kitokią sėdynę ar vairą, kad būtų padidintas vairuotojų patogumas ir našumas.

Elektriniai kalnų MTB dviračiai – naujas žingsnis dviračių evoliucijoje

Elektriniai kalnų dviračiai yra dviračiai su elektriniu varikliu, padedančiu vairuotojui minti pedalus. Šie dviračiai pastaraisiais metais išpopuliarėjo dėl savo universalumo ir funkcionalumo – ypač Specialized dviračiai. Štai keletas pagrindinių elektrinių kalnų MTB dviračių savybių:

Elektrinis variklis. Elektrinis variklis paprastai yra integruotas į rėmą arba montuojamas ant priekinio ar galinio rato. Jame yra pedalo pagalba, o tai reiškia, kad elektrinis variklis įsijungia, kai vairuotojas spaudžia pedalus – tai suteikia papildomos galios, kad būtų lengviau minti pedalus.

Baterija. Elektriniai kalnų dviračiai maitinami įkraunamais ličio jonų akumuliatoriais. Baterija paprastai yra integruota į rėmą ir gali būti nuimama įkrovimui. 

Pagalbos lygiai. Elektriniai kalnų dviračiai dažnai būna su kelių lygių pagalba, kurią dviratininkas gali pasirinkti pagal reljefą ir norimą pastangų kiekį. Tai leidžia dviratininkams taupyti akumuliatoriaus energiją, važiuojant lygiomis arba lengvomis trasomis.

Svoris. Dėl variklio ir akumuliatoriaus anksčiau elektriniai MTB kalnų dviračiai paprastai būdavo sunkesni nei tradiciniai kalnų dviračiai. Tačiau dėl technologijų pažangos šiandien rinkoje yra daug lengvų elektrinių MTB kalnų dviračių, o tai užtikrina dviračio funkcionalumą ir patogumą.

Universalumas. Elektriniai kalnų dviračiai gali patikti platesniam dviratininkų ratui, įskaitant tuos, kurie galbūt neturi tinkamo fizinio pasiruošimo, norint įveikti sudėtingas trasas.

Elektriniai kalnų dviračiai siūlo unikalų tradicinio važiavimo kalnų dviračiais ir elektra varomos pagalbos derinį, atverdami naujas galimybes dviratininkams ir praplėsdami kelių, kuriais galima važinėti, pasirinkimą.

Jie skirti įvairiai auditorijai: nuo patyrusių kalnų dviratininkų, ieškančių platesnių galimybių, iki asmenų, svajojančių važinėti dviračiu, bet neturintiems tinkamo sportinio pasirengimo.

MTB Dviračiai_Velonova

Kaip ir kur pirkti kalnų dviračius?

Išsirinkti ir nusipirkti tinkamiausią kalnų dviratį galite ne tik fizinėje VELONOVA parduotuvėje, bet taip pat ir internetu. Iškilus klausimams dėl dviračio modelio ir kitų savybių, visuomet rekomenduojama kreiptis į parduotuvės konsultantus. Primename, kad mūsų internetinėje parduotuvėje galite rasti klientų atsiliepimus apie konkrečius dviračių modelius. Kviečiame užsukti!

Susiję produktai

Susiję straipsniai

Renkamės dviratį: Hibridinių dviračių gidas

Renkamės dviratį: Hibridinių dviračių gidas

Jei ieškote universalaus dviračio kelionėms į darbą, pasivažinėjimams gamtoje ir sportui, kviečiame susipažinti su patarimais, kaip išsirinkti, kuris hibridinis dviratis tiks jums...

Kaip geriau susigaudyti, ką reiškia ir kam skirtos įvairios dviračių kategorijos?

Kaip geriau susigaudyti, ką reiškia ir kam skirtos įvairios dviračių kategorijos?

Dviračiai, pagal savo paskirtį, yra skirstomi į skirtingas kategorijas – skirti sportui ir lygioms varžybų trasoms, skirti miestui ir trumpiems atstumams, kiti yra skirti bekelei ir žvyrui, dar kiti pritaikyti sudėtingoms kalnų trasoms. Atrodo, pasirinkti paprasta, tačiau realybė yra tokia – mažai k..